dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Samsø vinder FN-award for klimaaktion
Allerede i 1997 blev Samsø præmieret for energivenlig indsats, og siden er det fortsat.
Foto: Lars Laursen, Ritzau Scanpix

Samsø vinder FN-award for klimaaktion

Som det første lokalsamfund i verden har økommunen fået FN’s pris som "Climate Leader" for at skabe klimahandling, som andre kan kopiere og opskalere.

SAMSØ: I 1997 blev Samsø udnævnt som Danmarks vedvarende Energi-Ø, hvilket var startskuddet til en fælles indsats, der ti år senere resulterede i, at øen blev selvforsynende med vedvarende energi.

Delegationer fra hele verden har siden besøgt Samsø og Samsø Energiakademi og har her hentet inspiration med hjem til at skabe klimahandling andre steder i verden. I dag anerkendes Samsøs indsats som rollemodel med en af 11 FN awards, der anerkender global klimahandling.

- Det er en usædvanlig flot og samtidig meget velfortjent pris, samsingerne får i dag. Den anerkendelse, prisen er udtryk for, er en anerkendelse af de forandringer, som rigtig mange på øen har bidraget og fortsat bidrager til. Vi sætter handling bag ord og skaber en reel grøn omstilling, ved at civilsamfund, virksomheder, energiakademi og kommune arbejder sammen om konkrete løsninger. Jeg håber, at alle samsinger i dag vil tage anerkendelsen til sig og fejre vores flotte pris, udtaler Søren Hermansen, Samsø Energiakademi.

FN uddeler priser, der anerkender global klimahandling, hvert tiende år. I år er der tilføjet en ny kategori, hvor der tildeles priser til "Climate Leaders" eller klimaledere på forskellige niveauer - nationalt, regionalt, kommunalt mv. - og her får Samsø en af tre priser. Alle prisvindere offentliggøres i dag, mens priserne uddeles ved COP26, der afholdes i Glasgow i starten af november.

- Prisen viser andre, at det nytter at gøre en forskel. Samsø kan som foregangssamfund vise vejen for andre i Danmark såvel som i resten af verden. Prisen er en anerkendelse af, at Danmark er i førerfeltet globalt, når det kommer til at adressere klimaforandringer, og i Danmark er Samsø i førerfeltet, siger borgmester Marcel Meijer (S).

ka