DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Samråd om afgået pressechef: Er ikke 'professionel socialdemokrat'

Skarp afskedsreplik får oppositionen til at genåbne beskyldninger om politisering af embedsværket.

En skarp udgangsreplik fra Finansministeriets i hast fratrådte pressechef Sigga Nolsøe har fyret op på ny under den borgerlige oppositions beskyldninger med S-regeringen for at politisere embedsværket. 'Jeg kan bare sige, at det er en svær stilling at have, hvis man ikke er professionel socialdemokrat', lød det fra pressechefen, og nu kaldes finansminister Nicolai Wammen (S) i samråd for at forklare sig.

I forvejen har oppositionen stillet skarpt på regeringens pressechefansættelser, hvor Berlingske før jul opgjorde, at syv af ni nyudnævnelser på disse poster var gået til erklærede socialdemokrater eller sympatisører. I modsætning til de særlige rådgivere, de såkaldte spindoktorer, der kommer og går sammen med de ministre, der udnævnte dem, er pressechefer partipolitisk neutrale embedsmænd, og Finansministeriets departementschef Peter Stensgaard Mørch har da også afvist, at ministeriet deler Sigga Nolsøes 'vurdering'.

Ministeriet kan tværtimod 'fastslå, at partipolitisk tilhørsforhold såvel hidtil som fremover er uden betydning for ansættelse som pressechef i Finansministeriet', siger departementschefen. Det gør dog ikke større indtryk blandt de borgerlige.

V: systematisk, LA: opsigtvækkende
- Det står efterhånden klart, at regeringen er i gang med et systematisk opgør med den danske tradition for neutrale embedsmænd, mens man påstår det modsatte i offentligheden. Det er endnu et kapitel i den magtfuldkommenhed, som regeringen har som arbejdsmetode, mener således Venstres politiske ordfører Sophie Løhde.

- Det er meget opsigtsvækkende, at Mette Frederiksens regering har indført et regime, hvor man ikke kan være en partineutral kommunikationschef i Finansministeriet. Nu har vi for første gang fået en af de afgåede chefers ord for, at hun har haft det svært i jobbet, fordi hun ikke er socialdemokrat. Det ser meget alvorligt ud for Nicolai Wammen det her, lyder det fra Liberal Alliances finansordfører Ole Birk Olesen.

Det er ham, der vil have finansminister Nicolai Wammen i samråd om sagen. Tidligere har et flertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, De Radikale, De Konservative og Liberal Alliance indkaldt statsminister Mette Frederiksen (S) til en forespørgselsdebat i folketingssalen, men den blev udskudt fra det ellers fastsatte tidspunkt sidst i februar.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, afviser alle beskyldninger om politisering af embedsværket. Han henviser til, at 'samtlige departementschefer, der har ansat pressechefer siden valget, har gjort klart, at det selvfølgelig er foregået efter bogen', siger han.

mk / Ritzau