dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Sabotage, store udspil og fokus på energi og økonomi

SKET I UGEN - OGSÅ SOM PODCAST Saboterede gasledninger tæt ved dansk farvand satte denne uge yderligere fokus på landets energikrise, der imødegås med menneskelig energi og opfindsomhed i kommunerne. Ugen gav også regeringsudspil om bureakrati og ti-årsplan for psykiatrien.
30. SEP 2022 11.44

Gas-lækager fra ledninger under havets overflade tæt ved Bornholm udviklede sig denne uge voldsomt over kort tid - fra brud på ledninger til hævet beredskab og konstateringen af, at lækagerne var forårsaget med vilje ved sprængninger. Udover de foruroligende meldinger om sprængninger tæt ved dansk farvand, der naturligvis bekymrer Bornholms Regionskommune, så har udslippet også klimakonsekvenser i form af voldsom CO2-udledning.

Gas er ikke det eneste, der foruroliger under og over havet. Undersøgelserne af PFAS-forureningen på Harboøre Tange tyder på, at der er tale om en generel samfundsudfordring. Nu arbejder Region Midtjylland, Lemvig Kommune og ingeniørfirmaet Niras, med støtte fra Miljøstyrelsen, videre med at kortlægge, om PFAS i havskum generelt kan give jord- og grundvandsforureninger i de kystnære områder i Danmark.

"Ikke i vores baghave" lyder det oftest, når der skal sættes store vindmøller eller solcelleparker op. I denne uge kom det modsatte budskab fra Frederikshavn, Skive, Ringkøbing-Skjern og Middelfart. De fire kommuner er en del af sammenslutningen Energibyerne.dk, og samstemmigt siger de nu: "Gerne i vores baghave" - hvis altså parkerne giver værdi til lokalsamfundet, og hvis der bliver lyttet til borgerne. Kommunerne foreslår, at lokalsamfundet bliver medejere af energiparkerne.

Den aktuelle energikrise har i Syddjurs Kommune ført til en egentlig kriseberedskab, der forbereder kommunen på mulige strømafbrydelser. Som andre steder kan fx nødkald og elektroniske døre på plejehjem rammes, hvis strømmen ryger, og nu laves der en plan for kommunikation og koordinering - bl. har varmeværket indkøbt nødgenerator og walkie talkier.

Og nu vi er ved energien og mangel på samme, så er der i kommunerne gang i nytænkningen for at spare på den. Ud over den generelle sænkning af temperaturer i offentlige bygninger, så får energikrisen fx Egedal til året ud udelukkende at servere kolde retter i rådhusets kantine og at lukke rådhuset for borgerbesøg om fredagen. I Glostrup Kommune pegede en intern konkurrence på energibesparende tiltag; et var at undlade brugen af el-varmere bag skrivebordene, mens et andet var små kollega-belønninger, når man husker at slukke lys og computerskærme.

Og så holder Guldborgsund Kommune fanen højt midt i de stigende energipriser ved at gøre de fleste arrangementer på biblioteket gratis resten af året. "Vi har mere end nogensinde brug for at mødes og have noget at glædes over", lød det fra kommunen.

Manglen på varme hænder gøre sig også gældende i kommunernes tilbud om sundhedspleje til nybagte familier. Der mangler p.t. omkring 50, og der er stor forskel i kommunerne på, hvor stort problemet er. Der skal nu uddannes flere, men det handler også om kommunernes økonomi, fordi de skal betale praktikløn til de sygeplejersker, som ønsker at blive sundhedsplejersker. 

Et opgør med bureaukratiet i kommunerne skal frigive 2,5 mia. kr. til mere velfærd. Så klart lød det fra fire centrale ministre, som mandag præsenterede udspillet Danmark kan mere III. Men KL mener ikke, at kommmunerne kan spare 2,5 mia. på administration: "Hvis ikke regeringen selv fjerner noget bureaukrati, så nej", sagde KL-formand Martin Damm (V) til DK Nyt.

Et andet stort udspil fra regeringen denne uge var den længe ventede ti-årsplan for psykiatrien, hvor et bredt flertal af Folketingets partier underskrev aftalen. Dog skete det for de blå partiers vedkommende modvilligt, fordi de mente, at planens første skridt var alt for små. Og formanden for KLs Socialudvalg, Ulrik Wilbek (V) mente fx, at de afsatte midler til socialpsykiatrien var alt for få.

Samme Wilbek var sin i egenskab af at være borgmester i Viborg Kommune denne uge på banen sammen med partifællen og borgmesterkollegaen i Struer Mads Jakobsen (V) med et opråb om den kompensation, som kommunerne stadig ikke har fået i forhold til deres udgifter til ukrainske flygtninge. Pengene er, ifølge kommunernes aftale om økonomien for 2023, koblet til bloktilskuddet og et særtilskud til kommuner med ekstra mange flygtninge, og kommer inden årets udgang.

Apropos kommunernes økonomi så bød denne uges fortløbende høst af budgetaftaler på et par specialiteter: Den første LA-borgmesters første budget rummede en skatteforhøjelse, hvilket ellers har holdt Liberal Alliance i Solrød ude af tidligere budgetaftaler. En kamel der måtte sluges for at holde borgmesterpartiet inde i budgetaftalen. I Hvidovre var situationen den omvendte, her indgik den nytiltrådte SF-borgmester en budgetaftale med en skattelettelse, hvilket holdt det tidligere borgmesterparti Socialdemokratiet ude. Men de fleste budgetaftaler denne uge har været enstemmige, ligesom den i øvrigt var i Solrød. DK Nyt omtaler alle budgetaftaler løbende, efterhånden som de indgås. Følg vores Budget 2023-temaside.

I DK Nyts løbende gennemgang af opstillinger til Folketinget var der i denne uge eksempler både på rokader og rift om pladserne - som når de radikale rokerer rundt efter tidligere partileder Morten Østergaards exit i Østjyllands Storkreds - og når tidligere miljøminister Ida Auken skal konkurrere med to nuværende ministre i Københavns Storkreds. Følg opstillingerne på temasiden Folketingsvalg.

Og lad os slutte ugen med, at FN har kåret Danmark som intet mindre end verdensmester i digital infrastruktur, hvor vi bl.a. fremhæves for at være dygtige til onlineundervisning, til at tilbyde borgerne muligheder for at ordne skatteforhold på nettet og for mulighederne for at søge om økonomisk understøttelse digitalt.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/sabotage-store-udspil-og-fokus-paa-energi-og-oekonomi

GDPR