Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

S-SF-forslag mødes med kommunal hovedrysten

FV 11 Kommuner, der ikke indfrier konkrete velfærdsmål, skal sættes under administration, siger S og SF
4. SEP 2011 11.31

 

FOLKETINGET: Socialdemokraterne vil opstille et såkaldt velfærdsregnskab, som kommunerne skal indfri, hvis en rød regering kommer til magten efter valget.

Lever de enkelte kommuner ikke op til målene, risikerer de at blive sat under administration og pålagt at gøre som de dygtigste, fastslår Socialdemokraternes næstformand Nick Hækkerup til Berlingske, Søndag.

- Der kan være kommuner, hvor man i sidste ende bliver nødt til at give dem beskeden: Hvis I insisterer på at gøre det tyvetosset, så forbeholder vi os ret til at gå ind at ændre på det. Er man i en situation med alvorlige svigt i gentagne tilfælde, kan kommunen sættes under administration.

Tankerne om at måle kommunerne op mod hinanden udspringer af Fair Løsning, hvor S og SF omtaler ranglister over kommunerne. De bedste skal have stor frihed, mens de mindre gode får et 'mere begrænset råderum'.

- I dag har kommunerne ikke nogen forpligtelse til at lære af hinanden, og det skal de blive bedre til, siger Nick Hækkerup.

Udmeldingen får en stribe socialdemokratiske borgmestre til at gå imod deres egen partitop.

- Man skal ikke sætte det kommunale selvstyre ud af kraft, fordi nogen på Christiansborg synes, at nu skal noget opprioriteres, siger borgmester i Fredensborg, Thomas Lykke Pedersen (S). Samme melding lyder fra Rødovre-borgmester Erik Nielsen (S):

- Landspolitikerne har alt for travlt med at lave kommunalpolitik. Vi er faktisk blevet bedre til vidensdeling, så der er slet ikke brug for den type initiativer.