Af Knud Abildtrup
FOLKETINGET: I februar 2008 genfremsatte Enhedslisten et beslutningsforslag fra et par år tidligere om et nævn til sikring af offentligt ansattes ytringsfrihed. Kun SF kunne stemme for, de andre partier var enten tøvende eller direkte imod.
Retsordører Karen Hækkerup (S) siger nu til dknyt:
- Sidst stemte vi nej, fordi vejledningen (Justitsministeriets Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed fra 2006, red.) netop var blevet udsendt, og vi ville se, om den ville gøre en forskel. Men det ser den desværre ikke ud til at have gjort, og derfor er det nu også vores vurdering, at der må skrappere metoder i brug.
- Og derfor støtter vi nævnet, for vi vil frygtelig gerne have et system, hvor offentligt ansatte ikke skal frygte for deres ansættelse - uanset hvad de måtte fortælle og kritisere af faglige problemstillinger på deres arbejdsplads.
Ministerie-vejledningen påpeger netop, hvordan det ikke blot handler om at sikre den enkelte ansattes ytringsfrihed, men at det for samfundet som sådan er gavnligt, når offentligt ansatte ytrer sig.
Forslaget går bl.a. på at 'oprette et nævn, hvor offentligt ansatte anonymt kan henvende sig og få rådgivning og støtte til efterfølgende navngiven benyttelse af ytringsfriheden i forbindelse med forhold på arbejdspladsen. Nævnet skal udover støttefunktionen også videreudvikle metoder til at skabe og forbedre den åbne dialog i den offentlige sektor.'
EL ønskede også at få indført omvendt bevisbyrde i sager, hvor offentligt ansatte afskediges, forflyttes eller udsættes for andre lignende sanktioner, efter de har brugt deres grundlovssikrede ret til at ytre sig.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.