Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Robotter giver mindre tid hos de ældre

FOA i Aarhus mener, velfærdsteknologien bør bruges sammen med personalet - ikke i stedet for
KORT NYT30. NOV 2011 8.30

AARHUS: Fra 1. januar 2012 kan ældre borgere i Århus ikke længere blive visiteret til at få hjælp til støvsugning. Kommunen planlægger nemlig at spare 5-6 millioner kroner ved at overlade ansvaret for støvsugningen hos de ældre til en robotstøvsuger, som de ældre selv skal købe. Og den udmelding vækker ifølge foa.dk ikke begejstring hos den lokale FOA-formand, Kirsten Normann Andersen.

- Jeg synes simpelthen, at det er for sølle. Det vil give mindre menneskelig kontakt med borgerne og dermed også mindre tid for personalet til at holde øje med borgernes trivsel. Det handler jo ikke bare om at få støvsuget, men også om at være der for at opdage, om den ældre ændrer adfærd, er ved at blive dement eller måske har en infektion.

Hun understreger, at hun ikke er imod velfærdsteknologi og robotstøvsugere for enhver pris. Alle tiltag, der kan forbedre social- og sundhedspersonalets fysiske arbejdsmiljø, hilses velkomne. Men det skal ikke være et enten-eller men et både-og. Velfærdsteknologi skal bruges i samarbejde med personalet og ikke i stedet for personalet, mener Kirsten Normann Andersen, der forudser, at mange ældre vil få problemer med at betjene robotstøvsugerne.

ka