Rekordmange ladestandere til elbiler sat op i august
Der findes nu omkrig 4.200 offentligt tilgængelige ladepunkter i Danmark. Læsø, Allerød, Vallensbæk og Solrød har ingen.
Foto: Thomas Lekfeldt, Ritzau Scanpix (arkiv)

Rekordmange ladestandere til elbiler sat op i august

94 kommuner har ladepunkter, men antallet kan ikke følge med antallet af elbiler.

Der kom 600 nye steder, hvor man kan oplade sin elbil i august måned. Og det var rekordmange, oplyser Transportministeriet i en pressemeddelelse.

Transportministeriet oplyser, at der både blev sat historisk mange ladestandere og ladepunkter op i august.

Der er forskel på ladestandere og ladepunkter, da en ladestander kan have flere ladepunkter. Et ladepunkt er altså det stik, man sætter i kablet fra bilen i.

Der er nu omkring 4.200 offentligt tilgængelige ladepunkter rundt omkring i Danmark.

Antallet af steder, hvor man kan oplade sin elbil, er dog ikke steget med samme fart, som antallet af elbiler er. I august i år var hver femte solgte bil en elbil, og der blev således solgt 3.050 nye elbiler.

- Det er ikke sådan, at vi kan sige, at nu er vi i mål, for der skal endnu flere til, siger transportminister Benny Engelbrecht (S).

Fire kommuner uden

Frederiksberg Kommune har flest ladepunkter i forhold til antal indbyggere, nemlig 2,27 ladepunkter per 1.000 indbyggere. Frederiksberg bliver efterfulgt af København, Bornholm, Samsø og Sønderborg.

Faaborg-Midtfyn er den kommune, hvor der er færrest ladepunkter per indbygger. Her er der 0,04 ladepunkter per 1.000 indbyggere.

I Læsø, Allerød, Vallensbæk og Solrød kommuner er der ikke offentligt tilgængelige ladepunkter.

Fra 4 til 11 biler pr. ladepunkt

I 2018 var der ét ladepunkt per fire elbiler, mens tallet i august 2021 var ét ladepunkt per 11 elbiler.

Transportministeren mener, at en af de største bekymringer, der er, når man overvejer at købe en elbil, er, om man kan komme til at lade den op, hvis man skal køre langt.

- Derfor er det vigtigt, at vi tilpasser vores systemer, så vi ikke bare i gennemsnit har et højt antal ladestandere, men også at vi på det statslige vejnet har en vis overkapacitet, siger han.

Han forklarer, at ladestanderne skal være placeret sådan, at man næsten aldrig skal køre en omvej for at få sin bil ladt op, når man kører på en statslig vej, og at der skal være ladestandere nok til, at der er ladepunkter nok selv på de mest travle rejsedage.

Transportministeren fortæller, at der er afsat penge til medfinansiering af såkaldt ladeinfrastruktur. Senest en halv milliard i infrastrukturplanen, der blev indgået af alle Folketingets partier i juni.

Brug for mere

I Dansk Elbil Alliance glæder branchechef Lærke Flader sig over udviklingen.

- Men det må gerne gå hurtigere. Vi har brug for rigtig meget ladeinfrastruktur, siger hun.

Et af hendes ønsker til regeringen er, at der udpeges specifikke arealer, hvor ladestanderne kommer op.

- Vi ved, at det er ladeinfrastrukturen, der er afgørende for, at danskerne også vælger elbil fremadrettet.

Ritzau