
KØBENHAVN: Ledigheden blandt københavnske akademikere er nu højere end i 2003, hvor den sidst toppede. 43 pct. af samtlige ledige akademikere i Danmark, bor i Københavns Kommune. I januar var der 2.549 ledige djøfere, og 1231 af dem er nyuddannede, der endnu ikke har haft deres første job.
Det er en stigning på 30,7 pct. for ledige generelt og 29 pct. for dimittenderne sammenlignet med samme måned sidste år. Knap 40 pct. af de djøfere, der er blevet færdig med deres uddannelse inden for de sidste 12 måneder, er ledige.
Men regeringsinitiativerne er for nedadgående, når det kommer til at skabe jobs for akademikere i små og mellemstore virksomheder. I 2003 brugte regeringen 51 mio. kr. på en akademikerkampagne. I dag bruger regeringen blot 5 mio. kr.
De alarmerende ledighedstal får lidt utraditionelt fagforeningen Djøf, Københavns Kommune ved overborgmester Frank Jensen (S) og beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) og den store virksomhed og akademikerarbejdsplads Rambøll til at sende et fælles opråb til regeringen, om at gøre det muligt at lave en målrettet indsats rettet mod især københavnske dimittender og små og mellemstore virksomheder.
Partnerskab med erhvervslivet
Formand for Djøf, Finn Borch Andersen, er dybt bekymret over det stadigt stigende ledighedstal:
- Jeg er stærkt bekymret over krisens voldsomme konsekvenser ikke mindst for vores nyuddannede. De er i årevis blevet tudet ørene fulde af, at uddannelse er godt, styrker konkurrenceevnen og er fundamentet for at bevare velfærdssamfundet. Nu bare stiger deres arbejdsløshed, siger Djøf-formanden.
Overborgmester Frank Jensen ser også med stor alvor på problemet og håber, at regeringen vil være med til at finde en løsning:
- Næsten halvdelen af de ledige dimittender bor i Københavns Kommune. Derfor vil vi meget gerne indgå et partnerskab med erhvervslivet og fagforeninger om at få nyuddannede akademikere ind på små og mellemstore virksomheder, hvor der virkelig er potentiale for job og vækst, siger Frank Jensen, der imidlertid mener, at lovgivningen vil modarbejde sådan en indsats.
Kampagnen er ikke nok
- Desværre tager beskæftigelsesministeren ikke beskæftigelsessituationen alvorligt nok. Hendes kampagne, 'Væk Med Bøvlet, Inger', skulle rydde en lang række regelforhindringer af vejen. Men der er stadig stive regler for akademikere, til trods for at køen af ledige akademikere vokser.
- Så man må undre sig over, at ministeren ignorerede akademikerne, da hendes ministerium for nylig lavede en isbryderordning for ledige uden en boglig eller faglig uddannelse på gymnasieniveau og personer over 50 år, siger overborgmesteren, der dermed opfordrer beskæftigelsesminister Inger Støjberg til at udbrede isbryderordningen, dvs et meget ubureaukratisk system, hvor virksomheder i et halvt år eller mere kan prøve at have en nyuddannet akademiker ansat med løntilskud, til akademikere, siger altså Frank Jensen.
Anna Mee Allerslev bakker op om kravet til ministeren og om partnerskabet med fagforeninger og erhvervsliv:
Ros til minister
- Jeg vil gerne rose beskæftigelsesministeren for at rydder op i regeljunglen. Men jeg kan desværre ikke se, at beskæftigelsesministeren gør det nemmere for akademikerne i det første halve år, der er alt for bureaukratisk. Det er en skam, for ledigheden blandt akademikere er næsten fordoblet siden sommeren 2008.
- Hvis vi ikke tør handle nu, så kommer vi til at mangle den arbejdskraft om mindre end fem år. Og det er et stort problem, hvis vi fortsat vil have vækst og velfærd i morgendagens samfund, påpeger hun.
- I København har vi ikke tænkt os at lægge armene over kors og vente på beskæftigelsesministeren. Derfor satser vi offensivt på en rekordforøgelse af antallet af løntilskudspladser. Men vi mangler at få staten med, for de statslige arbejdspladser er et stort beskæftigelsesområde for akademikere.
mou
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.