Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Regionerne udfordrer kommunernes ansvarsområde

Regionerne udfordrer kommunernes ansvarsområde

REGIONERNES GENERALFORSAMLING Bent Hansen synes ikke, kommunerne har formået at løfte ansvaret, når det kommer til de mest udsatte borgere
12. APR 2012 11.27

Af Thea Storm Pedersen, [email protected]

NYBORG: Regionerne vil generobre en del af ansvaret for samfundets mest udsatte borgere fra kommunerne.

- De mennesker, der har komplekse handicap og sociale problemer er kommet i klemme i kommunalreformen. Tilbuddene er præget af afspecialisering og manglende udvikling for en række svært handicappede, sagde Bent Hansen på regionernes generalforsamling i Nyborg.

Han henviser her blandt andet til mennesker, der har fået en hjerneskade eller børn, som er født med tale-, syns- eller hørehandicap.

- Kommunerne benytter sig i højere grad end tidligere af egne tilbud i stedet for at gøre brug af den viden, som er på de højtspecialiserede institutioner. Det betyder, at vidensmiljøer forsvinder, fordi de regionale institutioner drejer nøglen om.

Han fremhævede, at man i 2010 og 2011 lukkede en række afdelinger og hele institutioner, fordi økonomien ikke hang sammen. Yderligere otte institutioner, eller dele af institutioner, står til at lukke i løbet af i år.

- Der er behov for en specialeplanlægning, ligesom vi kender det på sundhedsområdet. Evalueringen af strukturreformen bør munde ud i, at opgave- og ansvarsfordelingen på det særligt højt specialiserede socialområde bliver ændret, så regionerne får ansvaret for at sikre fagligt og økonomisk bæredygtige tilbud til nogle af vores mest udsatte medborgere, sagde Bent Hansen og fortsatte:

- Vi ønsker ikke at skrue tiden tilbage til amternes tid, men de særligt sårbare grupper, har vi behov for at tage hånd om.