
Under en krisesituation er der beslutninger, som skal tages hurtigt, og de skal gælde for alle. Der var derfor ikke meget tid til at diskutere valg og politik, men i stedet blev det borgmestrenens opgave at "implementér og forklar", fortæller Mikkel Vedby Rasmussen, dekan ved Københavns Universitets samfundsvidenskabelige fakultet.
Mikkel Vedby Rasmussen er tidligere seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier og har særligt beskæftiget sig med sikkerhedspolitik og krigsteori og -strategi. Han har derfor stor erfaring med krisehåndtering og kriser som fænomen, hvilket han senest har foldet ud i sin bog, Krisesamfundet, der handler om, hvordan Danmark har håndteret coronapandemien.
- Under en krise, som vi har set her, bliver magten centraliseret. Mange, der normalt har haft meget at skulle have sagt, har ikke længere haft det, og det har borgmestrene også oplevet, siger Mikkel Vedby Rasmussen.
Men i stedet for at have rykket på magtbalancen mellem borgmestrene og Christiansborg, mener Rasmus Tue Pedersen, seniorforsker hos Vive, at krisen nok snarere har vist, hvordan magtforholdet reelt er.
- Kommunerne bestemmer så at sige over det, de får lov til af regeringen, siger Rasmus Tue Pedersen.
Læs hele historien hos Kommunen.dk.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.