Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Mikkel Vedby Rasmussen har skrevet bogen Krisesamfundet, som sætter alt fra Mette Frederiksens håndtering af coronapandemien over Sigmund Freud til zombiefilm under luppen, når vi skal forstå, hvad det betyder for vores samfund, når krisen ikke er undtagelsen, men reglen.
Foto: Arthur J. Cammelbeeck, Ritzau Scanpix

Forfatter:
Regeringens krisestyring tog magten fra borgmestrene

Regeringens topstyring under corona rykkede formelt på magtbalancen mellem stat og kommune, siger forfatter til bog om kriser. Men krisestyringen viser måske mere, hvordan magten reelt er fordelt, mener forsker hos Vive.
26. APR 2021 11.20

Under en krisesituation er der beslutninger, som skal tages hurtigt, og de skal gælde for alle. Der var derfor ikke meget tid til at diskutere valg og politik, men i stedet blev det borgmestrenens opgave at "implementér og forklar", fortæller Mikkel Vedby Rasmussen, dekan ved Københavns Universitets samfundsvidenskabelige fakultet.

Mikkel Vedby Rasmussen er tidligere seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier og har særligt beskæftiget sig med sikkerhedspolitik og krigsteori og -strategi. Han har derfor stor erfaring med krisehåndtering og kriser som fænomen, hvilket han senest har foldet ud i sin bog, Krisesamfundet, der handler om, hvordan Danmark har håndteret coronapandemien.

- Under en krise, som vi har set her, bliver magten centraliseret. Mange, der normalt har haft meget at skulle have sagt, har ikke længere haft det, og det har borgmestrene også oplevet, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Men i stedet for at have rykket på magtbalancen mellem borgmestrene og Christiansborg, mener Rasmus Tue Pedersen, seniorforsker hos Vive, at krisen nok snarere har vist, hvordan magtforholdet reelt er. 

- Kommunerne bestemmer så at sige over det, de får lov til af regeringen, siger Rasmus Tue Pedersen. 

Læs hele historien hos Kommunen.dk.