Regeringens værdighedsreform vil i løbet af de kommende år trappe op til en varig årlig investering på 264 mio. kr.
Reformen er inddelt i tre overordnede spor, og en stor del af midlerne går til initiativer under overskriften “Én samlet hjælp tæt på – som borgere i Danmark”.
Her fordeles pengene især til etablering og drift af Gadens Huse og mobile udsatte-enheder, som hver især tilføres 100 mio. kr. årligt fra 2026. Disse tilbud skal skabe en mere koordineret og tilgængelig indsats for mennesker, der lever på kanten af samfundet.
Samtidig investeres der i mobile væresteder via Social Drive Out (15 mio. kr. årligt), og der afsættes engangsmidler til flere lokale fællesskabende aktiviteter (22,5 mio. kr. i 2025). En ny fasttrack-ordning i Ankestyrelsen får 1,5 millioner kroner årligt.
Under overskriften “Et mere værdigt liv med stofafhængighed eller psykisk sygdom” afsættes der blandt andet penge til flere stofindtagelsesrum og udvidede åbningstider (30 mio. kr. årligt fra 2026), udlevering af sterilt injektionsudstyr (6 mio. kr. årligt) samt national døgnåben rådgivning om abstinensbehandling (5,5 mio. kr. årligt).
Der er også sat midler af til bedre abstinensbehandling og til behandling med lægeordineret heroin, men sidstnævnte er alene afsat i 2025 med 20 mio. kr.
Den sidste del af reformen fokuserer på færre krav og bedre rådgivning.
Her skal en styrket gældsrådgivning støttes med mellem 4 og 6 mio. kr. årligt, mens der i 2025 og 2028 afsættes mindre beløb til initiativer, der skal hjælpe udsatte borgere i arbejde på egne præmisser.
Fakta: Økonomi i værdighedsreformen
Samlet varig investering: 264 mio. kr. årligt (fra 2027)
"Én samlet hjælp tæt på – som borgere i Danmark":
- Gadens Huse: 100 mio. kr. årligt (fra 2026)
- Mobile udsatte-enheder: 100 mio. kr. årligt (fra 2026)
- Social Drive Out – mobile væresteder: 15 mio. kr. årligt
- Flere lokale fællesskaber: 22,5 mio. kr. (engangsbevilling i 2025)
- Fasttrack-ordning i Ankestyrelsen: 1,5 mio. kr. årligt
"Mere værdigt liv med stofafhængighed eller psykisk sygdom":
- Stofindtagelsesrum og længere åbningstider: 30 mio. kr. årligt (fra 2026)
- Bedre abstinensbehandling: 1 mio. kr. årligt (2026–2028)
- National døgnåben rådgivning: 5,5 mio. kr. årligt
- Sterilt injektionsudstyr: 6 mio. kr. årligt
- Behandling med lægeordineret heroin: 20 mio. kr. (kun i 2025)
"Færre krav og bedre rådgivning"
- Styrket gældsrådgivning: 4–6 mio. kr. årligt
- Fleksibel adgang til arbejdsfællesskaber: 20 mio. kr. (2025) og 1 mio. kr. (2028)
Kilde: Social- og Boligministeriet
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.