
Af Paul Hegedahl
John Storm Pedersen:
'Reformerne i den offentlige sektor - skab seks plusser';
Jurist- og Økonomforbundets Forlag, København 2010.
292 s., hft., 15,5 x 23 cm., litt.liste,
bilag A. Kvalitetsreformens 180 konkrete forslag - i fuld ordlyd og kategorier; bilag B. Repræsentativ national spørgeskema-undersøgelse blandt kommunale institutionsledere; Bilag C. Borgernes ønsker og krav til - succeskriterier for - den offentlige sektors produktion og levering ad velfærdsydelser ifølge Strukturkommissionen.
Kr. 450,00 inkl. moms, medlemspris kr. 360,00 inkl. moms
ISBN 978-87-574-2135-4.
Der er reformtrængsel, som John Storm Pedersen betegner det, i den offentlige sektor. Mere end 15 reformer er gennemført, bl.a. Strukturreform, Kvalitetsreform, Skattereform, Velfærdsreform, Omkostningsreform, Universitetsreform, Professionshøjskolereform og Globaliseringsreform.
Når man på den måde får serveret en oversigt over de mange reformer, kommer man som helt almindelig borger, der har iagttaget såvel konsekvenser som mangel på konsekvenser af indsatsen af disse mange ressourcer til at tænke på Viggo Hørup (1841 - 1902), jurist, politiker, redaktør og minister, som sagde: 'Ti reformer på taget er bedre end én i hånden!'
Formålet med bogen
Forfatteren skriver, at formålet med denne bog er at:
1. præsentere reformerne.
2. analysere reformernes krav til og konsekvenser for produktionen og
leveringen af velfærdsydelserne til borgerne.
3. vise drivkraften bag - årsagen til - reformerne og nogle konsekvenser heraf.
4. udpege og analysere de væsentligste udfordringer, som reformerne skaber
for de offentlige ledere, og drøfte ledernes muligheder for at håndtere disse.
Dette formål, skriver John Storm Pedersen, opfyldes ved at besvare følgende (mange) spørgsmål:
- Hvilke reformer gennemføres i disse år i den offentlige sektor?
- Hvilke formål har reformerne, og hvordan skal disse realiseres?
- Hvilke præmisser er lagt til grund for reformerne, og holder disse?
- Hvilke krav stiller reformerne til produktionen af velfærdsydelserne til borgerne?
- Er der et mønster i kravene?
Hvilke konsekvenser har reformerne for produktionen af velfærdsydelserne? - Er der et mønster i konsekvenserne?
- Hvilke udfordringer skaber reformerne tilsammen for de offentlige ledere?
- Hvordan kan de offentlige ledere håndtere udfordringerne?
- Hvorfor mange reformer i disse år?
- Afspejler reformerne et markedsøkonomisk eller et planøkonomisk rationale?
- Vil reformerne øge eller mindske sammenfletningen af politik, drift og administration i den offentlige sektor?
Bogens indhold
I 12 gennemarbejdede kapitler indfrier forfatteren sit formål og besvarer de mange spørgsmål på grundlag af analyser af reformerne som et
- politisk forandringsværktøj
- politisk genvalgsværktøj
- systemelement i den offentlige sektor
- præstationsimperativ
Indholdet er
Forord
Kapitel 1. Skab 6 plusser! Reformernes krav til den offentlige sektor og de offentlige ledere
Kapitel 2. New Public Management og New Public Management reformer
Kapitel 3. Strukturreformen
Kapitel 4. Kvalitetsreformen
Kapitel 5. De øvrige reformer
Kapitel 6. Innovation, uudnyttede ressourcer og reformer
Kapitel 7. "Spaltningen" af borgerne i brugere og skatteydere - drivkraften bag effektiv ressourceudnyttelse og reformer!
Kapitel 8. Reformer, 6 plusser og et nyt styringsimperativ
Kapitel 9. Krav om nyt koncept og kombiorganisation
Kapitel 10. Nogle krav til de offentlige ledere
Kapitel 11. Fra et neo-bureaukrati til et andet og skabelsen af 6 stadig større og stadig mere ensartede plusser!
Kapitel 12. Konklusion
Litteratur
De seks plusser
Som det fremgår af bogens undertitel er det overordnede politiske mål for reformerne er, at de skal bidrage til at gøre det muligt for - og få den offentlige sektor til at skabe 6 plusser i den offentlige sektor ved at øge:
1. Den driftsøkonomiske effektivitet
2. Mængden af velfærdsydelser inden for rammerne af skattestoppet
3. Velfærdsydelsernes faglige kvalitet
4. Velfærdsydelsernes tilpasning til den enkelte bruger - borger
5. Den demokratiske kontrol med produktionen og leveringen af velfærdsydelserne
6. Innovationsniveauet
Som forfatteren skriver, er det naturligvis de ca. 70.000 offentlige ledere i staten, regionerne og kommunerne og ca. 15.000 driftsinstitutioner, der i tæt samarbejde med deres medarbejdere skal få den offentlige sektor til at skabe disse seks plusser i praksis. Det vises i bogen, at der eksister ingen enkle måder, de offentlige ledere kan håndtere udfordringerne på. Det gennemgås grundigt i bogen, hvilke muligheder der eksisterer.
Et helikopterperspektiv
I sin konklusion skriver John Storm Pedersen bl.a., at hvis man analyserer reformerne i et helikopterperspektiv eller selektivt (enkelte reformer eller dele heraf), 'er det her vurderingen, at man kan, hvis man ønsker dette, finde støtte for at stort set samtlige samfundsvidenskabelige teorier og videnskabsteoretiske tilgange er hensigtsmæssige i forhold til at analysere reformerne og konsekvenserne af disse.
- - - Der er behov for solide teorier om reformerne i den offentlige sektor og konsekvenserne af disse set i lyset af hvor centralt et politisk redskab reformer er blevet i forhold til at ændre og udvikle produktionen og leveringen af velfærdsydelserne til borgerne. Og set i lyset af hvor væsentligt det er i krisetider at kunne ændre og udvikle produktionen og leveringen af velfærdsydelserne til borgerne på konstruktive og rimelig forudsigelige måder.'
I denne bog analyseres og drøftes reformerne i den offentlige sektor forbilledligt klart og grundig set i såvel et samfundsmæssigt og et politisk perspektiv - samt ikke mindst fra den offentlige leders synspunkt og i forholdet mellem politikere og lederne. En analyse - kan man mærke - der er baseret på forfatterens egne praktiske ledererfaringer og store teoretiske viden. Den er værd at læse og drøfte både i forhold til udviklingen af de nuværende reformer og inden de næste reformer udtænkes og sættes i værk.
- og så skal der lige henvises til det markante udsagn af den engelske digter Samuel Taylor Coleridge (1772 - 1834): 'Enhver reform vil - uanset behovet for den - af svage sjæle blive drevet til sådanne yderligheder, at det i sig selv vil nødvendiggøre reformer.'
Om forfatteren
John Storm Pedersen er lektor MSK på Institut for Samfund og Globalisering samt studieleder for Master of Public Policy på Roskilde Universitet. Han er cand.scient.adm. og ph.d. fra Institut for Samfundsøkonomi og Planlægning; Roskilde Universitetscenter 1989 med afhandlingen 'Det moderne blandingsøkonomiske organisationssamfund'.
John Storm Pedersen har en bred ledelseserfaring i kommuner og amter samt EU. Han har selv tidligere været leder i den offentlige sektor herunder blandt andet i amt som leder af Vestsjællands Erhvervscenter; kommune som chef for Borgmesterens Kontor, Aalborg Kommune og bestyrelsesformand for det offentligt-privat selskab Zealand Care A/S.
John Storm Pedersen har forsket i - og skrevet en række bøger og artikler om disse års reformer og konsekvenserne heraf for ledere i den offentlige sektor, bl.a. 'Nye rammer', Børsens Forlag 2004, hvor han drøfter strukturreformen og stiller spørgsmålstegn ved reformens målsætning, reformens udformning og dens sikkerhed for borgerne.
Supplerende links
Kvalitetsreformens 180 konkrete forslag - i fuld ordlyd og kategorier
Download supplerende materiale til bogens bilag A
Spørgeskemaet til institutionslederne og besvarelsen heraf
Download supplerende materiale til bogens bilag B
http://www.dknyt.dk/sider/artikel.php?id=48921
'Reformerne i den offentlige sektor' kan med udbytte læses i
sammenhæng med Leon Lerborg: 'Styringsparadigmer i den offentlige sektor'.
Se anmeldelsen af denne bog her
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.