DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

R og V presser regering for flere penge til udligning

Regeringen har spillet ud med, at staten skal bidrage med en halv mia. kr. til udligning. Både R og V vil hæve beløbet til 1,5 mia. kr.
21. FEB 2020 6.10
TEMA: Udligning

Partierne Venstre og De Radikale forsøger nu begge at presse regeringen til, at staten bidrager med 1,5 mia. kr. til det kommunale udligningssystem. Regeringen har spillet ud med en halv mia. kr. Det siger Morten Østergaard, politisk leder for De Radikale.

- Vi mener, at statens bidrag skal være markant større. Det vil sikre, at de kommuner i Danmark, som i dag har for lav en service får penge til at hæve den, uden at vi skal gennemføre spareplaner i andre kommuner, siger Morten Østergaard, politisk leder for De Radikale.

Radikale vil derudover gøre det midlertidige tilskud på 3,5 mia. kr. permanent. Det vil betyde, at statens bidrag samlet set vil blive fem mia. kr.

Meldingen fra De Radikale falder i god jord hos Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde. Hun siger inden forhandlingerne i Finansministeriet til TV2: 

- Faktum er, at regeringens udligningsudspil vil komme til at betyde en række velfærdsforringelser rundt om i landet kombineret med, at der vil være danskere, som vil få en meget ubehagelig skattestigning, og det kan vi selvfølgelig ikke leve med, siger hun.

Morten Østergaard mener, at det er et stærkt signal til Socialdemokratiet, at De Radikale og Venstre er på linje. 

- Hvis vi skal have et fornuftigt velfærdsniveau, så skal der føres statslige penge ind i systemet. Det siger vi, det siger Venstre, og det burde kunne være muligt at finde en løsning, når vi to partier taler med en røst, siger den radikale leder.

V har tre krav i alt
Venstre stiller tre konkrete krav, der skal imødekommes, hvis regeringen ønsker partiet med i en bred aftale, skriver Jyllands-Posten.

Udover hævet statsligt bidrag mener Venstre også, at der skal skæres langt hårdere i det særlige tilskud, som kommuner i dag modtager, hvis de har mange borgere med udenlandsk baggrund. 

Endelig vil partiet afklare fremtiden for et særligt milliardtilskud til kommunerne, som regeringen først vil forhandle senere på foråret.

Med De Konservative og Liberal Alliance ude af forhandlingerne, er kun Venstre og Dansk Folkeparti tilbage. Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har dog opfordret regeringen til at starte helt forfra med at lave en udligningsreform.

Indenrigsminister Astrid Krag (S) vil ikke kommentere de konkrete krav fra Venstre.

- Vi drøfter alle forslag ved forhandlingsbordet. Det afgørende for os er, at vi sikrer en mere retfærdig udligning, siger hun.

ka / Ritzau