
Hver tredje dansker stifter bekendtskab med det psykiatriske system i løbet af sit liv, enten ved selv at være i berøring med behandling eller diagnosticering eller ved at have en pårørende, der er det. Der er altså en stor gruppe af danskere, der i perioder i deres liv er stærkt berørt af lidelser, som ikke kan ses, og som er ganske vanskelige at få hånd om.
Vi forsøger at starte en fælles kampagne for at få regeringen til frem mod finanslovsforhandlingerne at lave en særlig psykiatriplan og ikke mindst afsætte midler til forskning og behandling af mennesker med psykiske lidelser.
En ny rapport, som Dansk Sundhedsinstitut har udført for Lægeforeningen, viser, at 68.500 danskere årligt får konstateret depression, angst eller skizofreni. Voksne med debuterende depression, angstlidelser og skizofreni får i det første år efter diagnosen udbetalt 3,7 mia. kr. i overførselsindkomster. Psykiske lidelser er årsag til omkring halvdelen af tilkendelserne af førtidspension.
Alt for mange mennesker rammes af psykiske lidelser, og selv om de og deres familier hurtigt kunne komme på fode igen, så får vi ikke sat tidligt nok ind. Alt for længe er det psykiatriske område blevet sat bag i køen. Vi siger nu, at det skal forrest i køen. Vi forringer mange menneskers mulighed for at få et værdigt liv og for at kunne bidrage til fællesskabet.
Store konsekvenser for familien
Alt for mange børn, unge og forældre rammes af en psykisk lidelse. Det får på den ene eller anden måde store konsekvenser for familien. Vi arbejder hårdt for, at unge får taget en ungdomsuddannelse og senere en videregående uddannelse, men vi ser slet ikke på, hvordan de afledte effekter er, eller hvordan det er at vokse op i en familie med en bror, som har Aspergers Syndrom? Eller hvor mor har en kronisk depression, eller for den sags skyld at din far og bror har oplevet krig og hungersnød, så de lider af Posttraumatisk Stress Syndrom?
Bekæmpelsen af den mere skjulte ulighed i sundhed må blive et centralt element i de kommende finanslovsforhandlinger. Vi er nødt til at sidestille det at have en psykisk lidelse med det at have en fysisk lidelse. Derfor skal psykiatrien på finansloven, og vi skal have afsat penge til psykiatripakker, så vi får nogle mere gennemtænkte indsatser, der starter med den forebyggende indsats i kommunerne.
Vi har netop vedtaget en særlig strategi i Aarhus byråd for at bekæmpe mistrivsel og risikoadfærd blandt børn og unge. Vi bliver nødt til at sætte ind med evidens og lade den nationale dagsorden tale for disse familier. Vi kan ikke kun løfte opgaven i kommunerne, da det handler om viden. Viden om hvad og hvordan man afhjælper og behandler psykiatriske lidelser.
Fungerende Rådmand for børn og unge i Aarhus, Camilla Fabricius (S), og folketingskandidat i Aarhus Nord, Otto Ohrt (S)
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.