dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Brandslukkerpumper på Brandskolen i Grenaa.
Liv Møller Kastrup, Ritzau Scanpix

PFOS giver nye miljømæssige og økonomiske udfordringer

Test af kød og mælk, frarådet fiskeri og vanskeligheder med rensemetoder til drikkevand.
18. OKT 2021 12.36

Over hele landet beskæftiger myndigheder på mange planer sig med PFOS-forureningen og afledte virkninger. Det gælder drikkevand, kød og mælk samt fisk - og så forebyggelse af yderligere spredning af det giftige fluorstof, som allerede er blevet spredt i miljøet.

Hvis PFOS bliver fundet på arealer, hvor der produceres fødevarer, vil Fødevarestyrelsen teste, om det kan være endt i kød, fisk, mælk, foder og afgrøder, oplyser styrelsen nu.

Fanø arbejder kommunen på at kunne levere vand uden PFOS-indhold over den nye opstrammede grænseværdi. Det kniber nemlig, og JydskeVestkysten oplyser, at Fanø Vand har testet et pilotanlæg med kulfilter, der vurderes som en både dyr og omstændelig metode.

Det fremgår, at der foreløbig ikke kommer et decideret påbud om at bringe mængden ned under de nye grænseværdier, som Miljøstyrelsen har sat, fordi de ikke er vedtaget i en bekendtgørelse, forklarer miljøchef Christina Føns fra Esbjerg Kommune, der varetager miljøopgaverne for øen.

- Den nye grænseværdi er ikke vedtaget i en bekendtgørelse, og det sker forventeligt først i januar 2022. I mellemtiden har Miljøstyrelsen henstillet til kommunerne, at de tager udgangspunkt i de nye værdier i deres tilsyn, siger hun.

I Aarhus orienterede Styrelsen for Patientsikkerhed onsdag i sidste uge borgerne i det nordlige del af byen om at holde sig fra tæt kontakt med jorden ud fra et forsigtighedsprincip.

Og Jyllands-Posten beskriver, hvordan forureningssagen nu får konkrete økonomiske konsekvenser for Østjyllands Brandvæsen, der må punge ud for et rensningsanlæg, efter kommunen pålagde brandvæsnet at indstille udledningen af spildevand fra brandskolen i det nordlige Aarhus.

En femcifret månedlig udgift er på tale, fordi brandskolen må leje et renseanlæg for at stoppe risikoen for yderligere forurening.

Ikke bare kød, mælk og drikkevand, men også fisk er i søgelyset for at være forurenet med PFOS: JydskeVestkysten beretter, hvordan en miljøkonsekvensrapport fra Niras i forbindelse med en havneudvidelse i Esbjerg sidste år nævnte, at fisk fra havet nær byen både rummer kvikølv og PFOS.

Og fisk er nu også i søgelyset ved Viborg, oplyser Jyllands-Posten om en PFOS-forurenet bæk på Flyvestation Karups grund. Flyvestationens  Sportsfiskerforening har fået besked fra Forsvarsministeriet om, at fiskeri frarådes, efter at Viborg Kommune har ønsket at tage prøver af fiskene i både den forurenede Hessellund Bæk samt en del af Karup å.

Det kom i sidste uge frem, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i 2019 og 2020 kendte til, at overfladevandet indeholdt op til 55 gange mere af PFOS, end de generelle miljøkrav tillader. Trods den viden havde styrelsen ikke adviseret en kvægbonde om, at hans kvæg ikke måtte græsse på området eller drikke af vandet før for to uger siden.

Thomas Damgaard, chef for Natur & Miljø i Viborg Kommune, bekræfter over for avisen, at der nu skal tages prøver af fiskene samt af kødet fra kvæget.

  • I september udpegede Danske Regioner 145 steder i landet, som skal undersøges.
  • PFOS blev tidligere brugt i brandslukningsskum, og derfor findes det på områder brugt til brandslukningsøvelser.
  • PFOS kan være kræftfremkaldende, ligesom det kan påvirke evnen til at få børn.

Fødevarestyr. vil teste kød og mælk

Fanø - afventer andres eksperimenter

Esbjerg - fundet i fisk

Aarhus - brandskole afventer store udgifter

Viborg - flyvestation -  fiskeri frarådes

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/pfos-giver-nye-miljoemaessige-og-oekonomiske-udfordringer

GDPR