dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Patienter i hjemmebehandling indlægges på intensivafdelinger

Over hele landet mangler der hjælpere til borgere, der bliver behandlet med respirator i hjemmet. Konsekvensen er indlæggelser, som kan give pladsmangel på intensivafdelinger, vurderer overlæge.
28. DEC 2021 6.52

Et i forvejen presset sundhedsvæsen oplever, at patienter, der burde blive behandlet med respirator i hjemmet, bliver indlagt. I alt drejer det sig om mindst 450 indlæggelser i år, og det er en markant stigning i forhold til tidligere år. Det viser tal, som Radio4 har fået af de fem regioner.

Indlæggelserne sker på hospitalernes intensivafdelinger og respirationscentre, hvor patienterne lægges i respirator. De flere hundrede indlæggelser skyldes akut mangel på hjælpere til at overvåge patienterne i hjemmet.

Og det er et stort problem, mener Christian Wamberg, der er formand for intensivlægerne og overlæge på Intensivt Terapi Afsnit på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

- I en situation, hvor sundhedsvæsenet og intensivafdelingerne er pressede, er det svært uheldigt, at der også er et pres fra hjemmerespiratorpatienterne, siger Christian Wamberg til Radio4.

Nogle må afvises

Ifølge fremskrivninger fra Statens Serum Institut vil antallet af indlagte med corona stige voldsomt ind i det nye år. Og de mange ekstra indlæggelser af borgere, der kunne blive behandlet med respirator derhjemme, kan skabe pladsproblemer på intensiv, vurderer overlægen.

- Der kan kun ligge én patient i hver seng. Så konsekvensen kan være, at intensivafdelingerne bliver fyldt op, og så må man potentielt afvise at behandle nogen andre, siger Christian Wamberg.

De indlagte er brugere af respiratoriske hjælperordninger, som er et tilbud til borgere med sygdomme, der gør, at de har brug for en respirator. Det er for eksempel patienter med ALS eller muskelsvind.

Ordningen giver mulighed for behandling med respirator i hjemmet med overvågning af uddannede respiratoriske hjælpere. Når patienterne bliver indlagt, medbringer de deres egen respirator.

Angst for smitte

Indlæggelserne har store konsekvenser for den enkelte, der skal indlægges, lyder det fra formand i Muskelsvindfonden, Simon Jespersen.

- Der er en angst for at blive overladt til et sygehusvæsen fremfor at få en rolig behandling i hjemlige oplevelser. Også for at blive smittet med alle mulige andre sygdomme, som man ikke risikerer derhjemme, siger han til Radio4.

Alle regioner oplyser til Radio4, at de har oplevet en stigning i antallet af indlæggelser som følge af mangel på respiratoriske hjælpere.

I Region Hovedstaden begyndte man at registrere indlæggelserne i august, fordi der blev observeret en stigning. Siden er der registreret 146 indlæggelser. I Region Syddanmark er tallet steget fra 37 indlæggelser sidste år til 139 i år.

Regionerne arbejder på en løsning på problemet, lyder det i et skriftligt svar til Radio4.

- Det er en nødløsning, at borgerne indlægges. Regionerne er meget opmærksomme på problemstillingen og arbejder på at finde løsninger på problemet og rekruttere flere hjælpere til området, skriver Danske Regioner.

ka

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/patienter-i-hjemmebehandling-indlaegges-paa-intensivafdelinger

GDPR