Af Paul Hegedahl
Christopher Bo Bramsen:
'H.C. Andersens Den Lille Havfrue, Fra eventyr til nationalmonument';
Gads Forlag, København, februar 2010.
141 s., indb. 21 x 25 cm., rigt illustreret, billedoversigt.
Kr. 149,00 inkl. moms.
ISBN 978-87-12-04558-8.
Bogen udkommer samtidig på engelsk under titlen 'Hans Christian Andersen's The Little Mermaid - from fairy-tale to national monument'.
'Nu steg solen frem af havet. Strålerne fald så mildt og varmt på det dødskolde havskum, og den lille havefrue følte ikke til døden, hun så den klare sol, og oppe over hende svævede hundrede gennemsigtige, dejlige skabninger; hun kunne gennem se dem skibets hvide sejl og himlens røde skyer, deres stemme var melodi, men så åndigt, at intet menneskeligt øre kunne høre den, ligesom intet jordisk øje kunne se dem; uden vinger svævede de ved deres egen lethed gennem luften. Den lille havfrue så, at hun havde et legeme som de, det hævede sig mere og mere op af skummet'. Sådan skrev H. C. Andersen blandt andet i eventyret om Den Lille Havfrue, udgivet i 1837.
Den lille havfrues legeme skal nu - udødeliggjort i Edvard Eriksens skulptur, som siden 1913 har siddet på sin plads i Københavns havn - sendes til Shanghai, Kina for at være midtpunkt i Danmarks pavillon i Expo 2010. Hun er væk fra 1. april til 30. november. Man regner i øvrigt med 70 millioner besøgende på udstillingen.
Christopher Bo Bramsen, som er Danmarks generalkommissær på Verdensudstillingen har skrevet en interessant og indbydende bog om Den Lille Havfrue. På mange måder kan man sige, at ringen sluttes. H. C. Andersen besøgte flere gange Verdensudstillingen i Paris i 1867. Han syntes, den var spændende og den inspirerede ham på mange måder. Som Christopher Bo Bramsen skriver i sin indledning til bogen: 'For Andersen gik videnskab og eventyr hånd i hånd'. Det så han som eventyrets tid. H. C. Andersen var aldrig i Kina, men nogle af hans eventyr foregår i eller har relation til Kina - og det må være helt i hans ånd, at Danmarks deltagelse på Expo 2010 er præget af samspillet mellem industri og teknologisk udvikling og eventyr og fantasi.
Indholdet
Denne bog handler om havfruer, havmænd og andet godtfolk fra søer, floder og hav. Den indledes med hele eventyret om Den Lille Havfrue i sin helhed, ledsaget af nogle af de mange illustrationer, der gennem årene har fulgt eventyret i årene siden udgivelsen. Den beskriver også tilblivelsen af eventyret og de legender, folkeviser, eventyr og digte om havfolk og andre væsener, som digteren lærte at kende i sin ungdom, og som inspirerede så herligt til eventyrene.
Bogen beskriver - og handler - også om de mange kunstnere, både forfattere, malere, illustratorer, komponister, koreografer, filmproducenter og billedhuggere, der har ladet sig inspirere så spændende af eventyret. Skulpturen, der har givet anledning til bogen er jo netop inspireret af først en ballet og dens ballerina og dernæst skabt af en billedhugger.
Indholdet kommer smukt og vidt omkring i 13 kapitler samt en billedoversigt:
'Vor tid er eventyrets tid'
H. C. Andersens eventyr 'Den Lille Havfrue'
Dernede bor havfolket
Agnete og Undine
Et eventyr bliver til
Illustrationer til 'Den Lille Havfrue'
H. C. Andersens senere historier om havfolk og andre væsener
'Den Lille Havfrue' på Langelinie
Havfruer i musikken
Havfruen danser
Havfrue-skulpturer
Ariel, Disneys lille havfrue
Eventyret fortsætter
Om forfatteren
Christopher Bo Bramsen varetager, som nævnt, posten som Danmarks generalkommissær på Verdensudstillingen, EXPO 2010, i Shanghai. Han er cand. jur. og blev ansat i Udenrigsministeriet i 1970. Han har været udstationeret i Washington som 1. ambassadesekretær og ved EU-repræsentationen i Bruxelles som ambassaderåd. I årene 1990-94 var Christopher Bo Bramsen departementschef i Industriministeriet og åbnede herefter det nye danske generalkonsulat i Shanghai som generalkonsul. Han har været Danmarks ambassadør i Beijing (1995-2001) og i Madrid (2001-2004). 2004-2007 var han protokolchef i Udenrigsministeriet.
Christopher Bo Bramsen er formand for Rotary International's 'China Extension Committee‘, formand for bestyrelsen af 'Danes Worldwide' og medlem af bestyrelsen for 'Dronning Isabella Ordenen'. Han er Kommandør af 1. grad af Dannebrogordenen og har modtaget en lang række udenlandske ordner samt FN's UNEF-medalje. Han er adjungeret professor ved Asia Research Center, Copenhagen Business School fra januar 2008. Siden januar 2008 driver han konsulentvirksomheden Bramsen China Link.
Christopher Bo Bramsen har skrevet en række bøger om både udenrigspolitiske og kunsthistoriske emner. Og så spiller han i øvrigt på saxofon.
Bogen er prægtig
Udgivelsen er støttet af en lang række fonde og organisationer. Det gør prisen særdeles overkommelig. Normalt tager vi ikke stilling til prisen på de anmeldte bøger her på dknyt.dk - men for denne bog skal det siges, at prisen gør det muligt at købe den både til sig selv og bruge den som gavebog - både på dansk og engelsk.
Supplerende links
http://www.bramsenchinalink.dk/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.