

Overvismand og professor på Københavns Universitet Carl-Johan Dalgaard advarer de danske politikere mod at bruge løs af det opjusterede økonomiske råderum.
Det gør overvismanden i et interview med Berlingske.
- Den danske økonomi kan pludselig udvikle sig meget mere negativt, end vi havde regnet med.
- Det vil betyde, at man ender med at nedjustere skønnet for, hvor mange skatteindtægter vi får i fremtiden, siger Carl-Johan Dalgaard til Berlingske.
Regeringen har de senere år opjusteret det økonomiske råderum med mere end 100 milliarder kroner frem mod 2030.
Senest i juni blev råderummet, der er statens forventede overskud, opjusteret med 58 milliarder kroner frem mod 2030.
Overvismanden fortæller til Berlingske, at han havde ventet en ny opjustering, men at han var overrasket over størrelsen på 58 milliarder kroner.
"Farlig" opfattelse
Carl-Johan Dalgaard forklarer, at udregningerne bag råderummet baserer sig på et middelskøn, hvor der er 50 procent sandsynlighed for, at det bliver lavere og samme sandsynlighed for, at det bliver højere.
På grund af denne usikkerhed betegner han det som "lidt farligt", hvis der breder sig en opfattelse af, at råderummet altid kun kan vokse sig større.
Carl-Johan Dalgaard forklarer, at eksempelvis den nuværende rekordhøje beskæftigelse kan ændre sig. Og hvis råderummet er brugt på andre ting, så kan regeringen stå i en situation, hvor skatterne skal sættes op, eller der skal findes besparelser.
Da den seneste opjustering blev offentliggjort i juni, lød det fra finansminister Nicolai Wammen (S), at den var "meget markant".
- Dansk økonomi er i superform. Vi har den højeste beskæftigelse nogensinde, meget lav arbejdsløshed, meget lav gæld og samtidig klarer danske virksomheder sig rigtig godt og har stor indtjening, sagde Wammen til Ritzau.
Han sagde videre, at nogle af pengene skal bruges på forsvar, men han håber også, at der er penge til klima og velfærd.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.