Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Antallet af daglige test skal stige gevaldigt, hvis regeringens ambition skal indfries. Det hidtil højst antal testede på én dag er 5.429 14. april.
Foto: Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix

Nye testvisioner klar:
Op til 42.000 personer skal testes dagligt

Test er det bedste våben i en sikker åbning af Danmark. Derfor øges målet for daglige test markant.
21. APR 2020 14.10
TEMA: Corona

Test, test og flere test. Det skal være med til at give den sikrest mulige åbning af Danmark. Derfor er der ifølge Sundhedsstyrelsens seneste retningslinjer lagt op til helt op mod 42.000 daglige test.

I første omgang er regeringen og regionerne blevet enige om 32.000 daglige test gennem to spor: 12.000 i et sundhedsspor, som skal foregå på hospitalerne, og 20.000 i et samfundsspor, hvor testene skal foregå i de nye, hvide telte. Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Dog kan der opstå en vis forvirring, hvis man samtidig læser de nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen. Her kan tallene nemlig regnes sammen til 42.000 daglige test.

  • 6.000 test tæller personer med symptomer og implementeres nu. 
  • Herefter skal 6.000 test af 'personer, som er uden symptomer, men testes som led i smitteforebyggelse' være implementeret på mandag 27. april - det tæller blandt andet personale og beboere, hvis der er smitte på fx et plejehjem, og patienter, som skal indlægges.
  • Derudover lægges der op til 15.000 daglige test af personer uden symptomer, men som har været i kontakt med coronasmittede. Disse 'implementeres snarest'. 
  • De sidste 15.000 finder vi under 'mulige nye indikationer'. Her kan personer i sundhedsvæsnet og andre i kontakt med smittede samt kronisk syge og andre særligt udsatte testes.

Dermed kan 6.000+6.000+15.000+15.000 altså give 42.000, mens pressemeddelelsens tal summer op til 32.000. Forskellen må tilskrives, at retningslinjerne kalder de 42.000 for 'den samlede vision og plan'. 

- Vi har arbejdet benhårdt på at øge testkapaciteten, siden coronavirus begyndte at sprede sig i Danmark. Nu har vi fået opbygget kapacitet, og den skal vi udnytte til fulde. På den måde kan vi sikre rettidig behandling af borgere smittet med covid-19. Og vi kan følge smitteudviklingen i samfundet, og anvende den viden aktivt, når vi gradvist genåbner Danmark, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

TestCenter Danmark kommer til at gennemføre samfundssporet, og det er det, der er under opstart i de mange hvide telte, som er dukket op, og hvor flere uden symptomer skal testes. Her er målet 20.000 test om dagen og på sigt også test for antistoffer, der kan vise, om personer har haft covid-19.

Sundhedssporet indebærer, at man inden for sundhedsvæsnet tester alle borgere med milde symptomer og alle patienter, der indlægges på hospitalet, for at sikre at der ikke sker smittespredning på hospitalerne. Det er forventningen, at antallet af test inden for kort tid øges til cirka 12.000 om dagen.