Offentlige og private arbejdspladser ramt af smittefrygt
På flere byggepladser er medarbejdere utrygge i forhold til faren for coronasmitte.
Foto: Mads Jensen, Ritzau Scanpix

Offentlige og private arbejdspladser ramt af smittefrygt

Redningsmandskab får ikke længere masker til udrykning i Sydjylland, mens håndværkere i hovedstaden nedlægger arbejdet i utilfredshed med manglende coronabeskyttelse.

Forholdsregler eller mangel på samme i forhold til corona-smitte begynder nu at sætte spor på byggepladser og i offentligt beredskab.

Ambulancereddere i Region Syddanmark frygter, at de risikerer at blive smittet, efter regionen har valgt at fjerne masker fra ambulancerne i det regionsejede Ambulance Syd, så der er flere masker på sygehusene.

Region Syddanmark og Statens Serum Institut afviser, at der er grund til smittefrygt. Og i nødsituationer må redderne udsætte sig for risikoen, mener regionen, ifølge Fredericia Dagblad.

Maskerne bruges normalt, når ambulancefolk er i kontakt med eksempelvis tuberkulosepatienter eller meningitispatienter. Men for få dage siden blev alle masker fjernet fra ambulancerne, og det skaber frygt og vrede hos ambulanceredderne.

- Det er vores sikkerhed ude i fronten, der pilles ved. Det virker uforståeligt, for vi er nogle af dem, der er tættest på patienterne, siger Fritz Kjær, fællestillidsrepræsentant i Ambulance Syd.

Men der er ingen grund til frygt, mener regionen. Redderne er nemlig ikke blevet mere udsat for smitte, end de var, før maskerne blev fjernet fra ambulancerne, mener chefen for ambulanceområdet i Region Syddanmark præhospitalchef Gitte Jørgensen.

Hun fortæller, at maskerne blev fjernet fra ambulancerne, da alt for mange reddere brugte dem, når der ikke var brug for det. Og fordi man forventer at have brug for maskerne på sygehusene, når flere patienter skal have hjælp fra en respirator på grund af coronasmitte.

Håndværkere nedlægger arbejdet på sygehusbyggeri
Også i byggeriet er medarbejdere bekymrede for coronasmitte på arbejdspladsen.

22 tømrere og cirka ti vvs’ere har lagde onsdag deres arbejdsredskaber fra sig og forlod en stor byggeplads ved sygehusbyggeriet Ny Retspsykiatri Sct. Hans i Roskilde, hvor der normalt arbejder hen ved 120 håndværkere. Det er Region Hovedstaden, som står bag byggeriet, hvor der skal bygges 126 patientstuer, skriver Fagbladet3F.

Håndværkerne har nedlagt arbejdet, fordi de er utilfredse med håndteringen af smittefaren ved coronavirus. Det oplyser 3F’er og sikkerhedsrepræsentant for tømrerne på byggeriet Michael Rostgaard. Han fortæller, at håndværkerne gik hjem efter et ekstraordinært sikkerhedsmøde, som medarbejderne havde indkaldt byggeledelsen hos den rådgivende ingeniørvirksomhed Moe A/S til.

- Der kom ikke noget ud af sikkerhedsmødet, så fem minutter efter mødet gik vi hjem. Stemningen er trykket. Vi har i en måned bedt om, at corona-virussen bliver taget seriøst, men der sker ikke noget. Det er rystende, at vi har en byggeledelse, som ikke gør noget ved problemerne, siger Michael Rostgaard.  

Regionen: Vi tager alle forholdsregler
Den fremstilling genkender regionen ikke, og her forsikrer man, at alle forholdsregler tages for at minimere smittefaren.

- Stemningen på sikkerhedsmødet i dag har på ingen måde været trykket. Der har faktisk været en rigtig konstruktiv dialog. Folk var indforstået med, at der selvfølgelig skal gøres noget. Vi har bestilt to ekstra mandskabsskure. Vi prøver at skaffe mobile håndvaske, men de kan ikke komme på to mikrosekunder. Vi gør rigtig, rigtig meget, men vi kan ikke trylle, siger Kim Sander, projekt- og driftschef under psykiatrien hos Region Hovedstaden.

Byggeplads indberettet til Arbejdstilsynet
Allerede tirsdag indberettede 3F byggevirksomheden NCC til Arbejdstilsynet for forholdene på en større byggeplads i Christianshavn. Her er bygningsarbejdere nervøse, efter at en medarbejder er blevet konstateret smittet med coronavirus. NCC orienterede tirsdag om sagen på et stormøde, hvorefter 3F anmeldte virksomheden til Arbejdstilsynet.

Det oplyser faglig sekretær hos 3F Kastrup, Lars Brogaard, der har snakket med en talsmand for en række medarbejdere på byggepladsen.

- De er utrygge, og de savner i den grad informationer fra NCC. En håndfuld medarbejdere er enten blevet hjemme fra arbejde eller er gået hjem. Jeg synes, at NCC har grebet situationen uansvarligt an, siger han ifølge Fagbladet 3F.

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev