
ODENSE: I løbet af mindre end et døgn har Odense Kommune efter massiv kritik sadlet fuldstændig om i en sag om besparelser på børnesager.
Før sommer hed det sig, at der skulle spares af hensyn til økonomien, og da sagen slap ud i offentligheden i går, var der først tale om at instruksen var 'formuleret forkert', dernæst blev der iværksat en fornyet gennemgang af sagerne og indforskrevet juridisk hjælp til tvivlstilfældene. Og her til morgen blev der så først varslet en ekstern redegørelse, og et par timer efter blev besparelserne rullet tilbage, så der nu i stedet skal findes ekstra penge til området.
Kritikken kom fra Dansk Socialrådgiverforening, der direkte kaldte sparekravet ulovligt, fra Odense Byråd selv, fra Folketinget med trussel om ministersamråd 'hvis der ikke omgående findes en løsning', og til sidst satte Ombudsmanden trumf på ved at bede Odense Kommune om en redegørelse. Mens embedsværket forsøgte at tage fra, brugte børn og unge-rådmand Susanne Crawley Larsen (R) efter eget udsagn hele onsdagen på 'at finde ud af, hvad der er op og ned' i sagen.
Et kompliceret forløb
- Det er et kompliceret forløb, og derfor er jeg overbevist om, at det er bedst for alle parter, at vi nu får vendt hver eneste sten. Derfor vil jeg iværksætte en ekstern redegørelse, der skal afsluttes, så den kan lægges til grund for kommunens udtalelse til ombudsmanden, oplyste hun i en pressemeddelelse tidligt tirsdag morgen.
- Vi har her at gøre med udsatte og sårbare børn og familier, og det er helt afgørende for mig, at vi drager omsorg for deres behov og rettigheder. Det er ingen hemmelighed, at vi i disse år oplever et pres på økonomien, og derfor skal vi være meget opmærksomme på, at vi bruger vores ressourcer, så de kommer flest mulige børn til gavn. Men der må ikke herske tvivl om, at der skal tages udgangspunkt i individuelle, faglige vurderinger, hed det videre i rådmandens pressemeddelelse.
Få timer senere kom så den endelige nulstilling af hele øvelsen med børnesagerne. Rådmand Susanne Crawley Larsen fortalte til DR Fyn, at hun sætter besparelserne i bero.
- Det betyder, at vi her og nu stopper den praksis. Og hvis vi har lukket nogle sager, så vil de børn og deres familier blive kontaktet, og de vil blive tilbudt at få den samme foranstaltning, som de havde før, hvis de ønsker det, sagde hun til DR Fyn.
En politisk kovending
Det betyder, at ingen af de udsatte børn mister den støtte, som de hidtil har fået. En politisk kovending begrundet i at der er skabt tvivl om lovligheden af kommunens praksis.
- Vi er gået til kanten, og når der er skabt tvivl, om vi er trådt over kanten, så er vi nødt til at stoppe det hele, og vende tilbage til den praksis vi havde tidligere, siger Susanne Crawley Larsen.
Den eksterne redegørelse skal blandt andet kaste lys over, hvordan politikere og embedsmænd kunne undgå at reagere, da de blev orienteret om mulige lovbrud, hvis de fortsatte med spareplanen. Rådmand Susanne Crawley Larsen har desuden bedt sin forvaltning om at finde omkring 10 mio. kr. til området med udsatte børn til næste udvalgsmøde 8. september.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.