dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Odense åbner første legestue forbeholdt fædre
Når der ikke findes så mange aktiviteter og muligheder til fædrene, så kan det være med til, at nogle vælger barselsperioden fra.
Foto: Odense Kommune

Odense åbner første legestue forbeholdt fædre

Det har stor betydning for fædrene at blive betragtet som en lige så vigtig forælder i sin rolle over for både mor og barn, oplever sundhedsplejerske.

ODENSE: De kendte mødregrupper får nu selskab af et nyt tilbud til odenseanske fædre med småbørn. I Fars Legestue kan alle fædre til børn i alderen 0-5 år komme og være aktive sammen med deres børn og møde andre fædre, som de kan spejle sig i, oplyser kommunen.
 
Det har stor betydning for relationen mellem far og barn, at det gode forhold etableres i barnets første leveår. Selvom fædre i dag i høj grad deltager i både graviditetsforløbet, fødslen, pasning og opdragelse, så er der stadig ikke de samme muligheder for mænd, der vælger at holde barsel. 

Øremærket barsel til fædre, som blev vedtaget i foråret 2019, træder i kraft i Danmark senest i juli 2022. Det forventes, at flere fædre vælger at holde barsel sammen med deres børn. Spørger man børn- og ungerådmand, Susanne Crawley Larsen (R), er Fars Legestue et initiativ, der kan være med til at gavne den stærke relation, fædre på barsel ønsker at opbygge med deres børn:
 
- Lige netop barsel er et område, hvor vi stadig oplever en enorm forskel mellem kønnene. De mange gode muligheder, vi har til mødre på barsel, findes ikke på samme niveau til fædre, der aktivt vælger barsel til, eller til familier, der ikke består af én mor og én far. Og det er rigtig ærgerligt. Når der ikke findes så mange aktiviteter og muligheder til fædrene, så kan det være med til, at nogle vælger barselsperioden fra. Jeg tror, at Fars Legestue kan have en god indflydelse på, at fædre har lyst til i stedet at vælge barselsperioden til, siger hun.

Tre sundhedsplejersker med

Der findes i dag flere legestuer i Odense, men ingen der er forbeholdt fædrene. Idéen med Fars Legestue er især at skabe et forum, hvor fædre kan være sammen med deres børn og møde andre fædre, og hvor en uformel stemning giver plads til, at samtaler om far-rolle og faderskab spontant kan opstå.

Som en del af konceptet er der tilknyttet tre sundhedsplejersker, der deltager hver eller hver anden gang for at svare på de spørgsmål, fædrene måtte have.

- Som sundhedsplejerske oplever jeg, at fædre i dag er meget involverede og engagerede i deres børn. Fædrene, vi møder, lægger vægt på at være nærværende, at have kontakt og ønsker i høj grad at have tid sammen med deres barn. Det har stor betydning for fædrene at blive betragtet som en lige så vigtig forælder i sin rolle over for både mor og barn, fortæller sundhedsplejerske fra Sundhedsplejen Nord i Odense, Charlotte Paarup.

  • Fars Legestue er åbnet i samarbejde med Forum for Mænds Sundhed, der har projekt Far for Livet, som er støttet af Nordea-Fonden.
  • Konceptet er inspireret af de godt 25 Fars Legestuer, der findes rundt omkring i Danmark.