Kommunerne og regionernes nye samlede forskningsinstitut kommer til at stå med et stort troværdighedsproblem. Sådan lyder advarslen i over halvdelen af de høringssvar, der er blevet afgivet om en kommende lov, som skal fusionere Anvendt KommunalForskning (AKF), Dansk Sundhedsinstitut (DSI) og KREVI til et samlet analyse- og forskningsinstitut.
Det nye instituts uafhængighed drages særligt i tvivl på grund af bestyrelsens sammensætning med et flertal af politisk udpegede embedsmænd, der er underlagt instruktionsbeføjelser fra enten deres minister eller KL og Danske Regioner. Det skriver avisen Kommunen.
Konstruktionen kendes i forvejen fra AKF. Men det er netop fra denne institutions bestyrelse, at noget af den tungeste kritik kommer. Eller rettere sagt fra bestyrelsesformanden, KL's tidligere administrerende direktør Peter Gorm Hansen. For bestyrelsen har netop i kraft af sin sammensætning ikke været i stand til at afgive høringssvar.
- De arme embedsmænd er jo underlagt instruktionsbeføjelser og kan derfor ikke mene noget andet end deres minister og regeringen. Og det er jo et principielt og betydningsfuldt problem, fordi det sår tvivl om den reelle uafhængighed af de undersøgelser, som vil komme fra instituttet, siger Peter Gorm Hansen til avisen Kommunen.
Han er særligt bekymret for, at manglen på armslængde i forhold til de politiske interesser vil gøre det svært at tiltrække højt kvalificerede forskere.
Tveægget formål
Den samme forventning har Asbjørn Sonne Nørgaard, der er professor i statskundskab ved Syddansk Universitet og det ene af AKF-bestyrelsens to medlemmer fra forskningsverdenen. Han har selv oplevet bestyrelsesarbejdet i AKF som præget af politiske interesser.
- Jeg har kun siddet i bestyrelsen i lidt over et år, men ind imellem har det været svært at se, om det er en bestyrelse eller interesserepræsentanter, der sidder der, siger Asbjørn Sonne Nørgaard.
Hvis ikke det nye institut sikres tilstrækkelig armslængde, mener han, at man risikerer at ende med et b-hold i stedet for at få forskning og analyser i superligaen.
Peter Gorm Hansen var selv underlagt instruktionsbeføjelser som politisk udpeget formand for AKF's bestyrelse i de år han også var KL's førstemand, ligesom et flertal af de øvrige bestyrelsesmedlemmer var det.
Alligevel mener han, at problemet er et andet og meget mere præsent med det nye institut. Det skal nemlig ikke kun bedrive forskning som AKF, men også lave analyser på direkte bestilling fra ministerier og andre offentlige organisationer, som KREVI gør det.
- Så længe du har et KREVI for sig og et AKF for sig, så bliver de her ting ikke blandet sammen. Men det bliver mere vitalt at få sikret armslængden, når man vil have et institut, der både laver undersøgelser, hvor det er mere legitimt med et politisk diktat, som vi kender det fra KREVI, og samtidig vil lave egentlig forskning som AKF, siger Peter Gorm Hansen til avisen Kommunen.
Læs hele artiklen på www.kommunen.dk.
Foto: Flickr
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.