
Og tilbuddet gælder uanset om opfinderne er offentligt ansatte, frivillige, direktører eller bare helt almindelige danskere med en god idé.
Mikrolån, som gør det muligt for langtidsledige og socialt udsatte at starte egen virksomhed. Intelligente babysimulatorer, der hjælper unge med udviklingshæmning med at finde ud af, om deres drømme om at få børn er realistiske. Det er eksempler på sociale opfindelser - og dem er der brug for flere af.
- Der er behov for nytænkning i forhold til at løse sociale problemer. Ikke mindst nu, hvor der er økonomisk krise. De største ofre for krisen er formentlig de borgere, der har behov for støtte og hjælp. Voksne, børn og familier med handicap, sindslidelser eller misbrug mærker mere end nogen andre, at der må spares på den støtte, som deres livskvalitet afhænger af. Mange lider under krisen, men historisk set er der ikke noget, der er bedre for innovation end en krise. Social+ vil hjælpe med at realisere gode ideer til, hvordan vi kan gøre tingene anderledes og bedre. Det fortæller Andreas Hjorth Frederiksen, som er leder af Social+.
Danmark udvikler sjældent sociale opfindere
Danmark har et veludviklet velfærdssystem, som mange misunder. Men i forhold til lande, som vi normalt sammenligner os med, importerer vi ofte ideer til social fornyelse fra USA, Storbritannien eller Sverige frem for selv at udvikle dem.
- Vi har et godt velfærdssystem. Men vi har et konstant behov for at indrette vores samfund mest hensigtsmæssigt i forhold til de sociale udfordringer, vi møder. Nye sociale problemer kommer til og kræver nye løsninger, siger Andreas Hjorth Frederiksen og uddyber:
- Der er behov for nye aktører i den sociale innovation. Uanset om man er offentlig ansat eller en helt almindelig borger, kan det være svært at komme frem med sine idéer. Det vil vi hjælpe med.
Sociale opfindelsescamps
Derfor vil Social+ ikke bare rådgive folk, der har gode idéer til sociale opfindelser. Platformen for sociale opfindelser vil også hjælpe helt nye idéer frem gennem bl.a. sociale opfindelsescamps og events landet over.
- Vi tror på, at problemerne skal løses, der hvor de er. Derfor vil vi lave lokale tiltag, hvor professionelle, borgere, unge og gamle, sammen med socialt udsatte kan opfinde løsninger, der matcher deres problemer, slutter Andreas Hjorth Frederiksen.
Det er den almennyttige forening Socialt Udviklingscenter SUS, der har taget initiativ til Social+.
SUS har siden 1992 arbejdet med at udvikle, afprøve og udbrede nye løsninger på sociale problemer.
- Vi har 20 års erfaring med social innovation i en mangfoldighed af samarbejdsrelationer. Vi mener, at det er på tide, at vores erfaringer og metoder kommer andre sociale innovatører og entreprenører til gode, fortæller Per Holm, direktør i og grundlægger af Socialt Udviklingscenter SUS.
Socialt Udviklingscenter SUS har taget initiativ til Social+, som er økonomisk støttet af VELUX FONDEN i samfinansiering med VILLUM FONDEN med 16 mio. kroner.
mou
Læs mere på http://www.socialeopfindelser.dk/.
Hvad er en social opfindelse?
§ 1 En social opfindelse er et banebrydende initiativ, der ændrer måderne, hvorpå mennesker relaterer sig til sig selv og hinanden.
§ 2 En social opfindelse løser eller forebygger et socialt problem - eller muliggør nye sociale fremskridt.
§ 3 En social opfindelse kan fx være en markant ny metode, organiseringsform, procedure, teknologi eller lov.
Eksempler på sociale opfindelser
Nutidige eksempler på sociale opfindelser:
• CanConnect - en simpel brugergrænseflade til Skype, som gør videotelefoni let og tilgængelig for mennesker med fysiske og psykiske handicap.
• Udviklingshæmmedes Landsforbunds babyprojekt - unge par med udviklingshæmning kan låne en intelligent babysimulator for at finde ud af, om deres drømme om at få børn er realistiske.
• Projekt Mikrolån - langtidsledige og socialt udsatte starter egen virksomhed.
• Familierådslagning - familie og netværk inddrages i at løse familiens problemer.
Historiske eksempler på sociale opfindelser:
• § 68 i Bistandsloven fra 1976 muliggjorde bofællesskaber for mennesker med handicap og pegede frem mod helt nye måder at give mennesker med handicap et godt liv.
• Den første folkehøjskole i 1844 var en verdensnyhed for så vidt måden at organisere uddannelse.
• Går man længere tilbage i tiden er folkeskolen, bibliotekerne og børnehaven eksempler på sociale opfindelser af den mere markante slags.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.