Ny sluse med vejr-radar på vej ved Bygholm Sø i Horsens
I april går arbejdet med udvidelsen af Schüttesvej fra to til fire spor i gang, og her vil der også blive lavet klimasikring med en ny sluse ved Bygholm Sø.
Foto: Horsens Kommune

Ny sluse med vejr-radar på vej ved Bygholm Sø i Horsens

Med nyt sluseanlæg vil søens vandstand kunne hæves med en halv meter uden at true vejens stabilitet.

HORSENS: I forbindelse med udvidelsen af Schüttesvej ved Bygholm Sø bliver der bygget en ny sluse, der kan håndtere ekstraordinært store mængder vand, oplyser kommunen.

Den nuværende dæmning og sluse blev i denne uge udfordret, da store mængder regnvand gav en meget høj vandstand i søen, hvor vandstanden på sit højeste stod en halv meter over det normale.

- Den nye dæmning bliver blandt andet bygget, så den slutter tæt helt op til overfladen af vejen, så vandstanden kan stå cirka en halv meter højere, uden det giver problemer og risiko for, at vejen bliver ustabil. Samtidig bliver selve slusen større, så vi bedre kan styre vandet i søen, forklarer Allan Lyng Hansen, afdelingschef i affald og trafik.

- Slusen vil blandt andet have en vejr-radar, så den automatisk lukker vand ud i Bygholm Å, hvis der fx kommer et skybrud. På den måde kan vi skabe plads i søen til, når de store vandmængder rammer, sigerAllan Lyng Hansen.

Aktuelle regnmængder som i 1992
Dermed bliver det nemmere at kunne styre vandet fra søen og ned gennem byen og reducere risikoen for oversvømmelse.

- De regnmængder, som har givet os udfordringer denne gang, har været ekstraordinære, og vi har ikke haft lignende forhold i Bygholm Sø siden 1992. Så det er langt fra hverdagskost, men hvis vi står i en lignende situation, vil den nye sluse kunne håndtere en situation, som vi har oplevet i denne uge, siger Allan Lyng Hansen, som forventer, at arbejdet med slusen går i gang til sommer.

Ifølge DMI viser regnmålerne, at der den seneste måned er faldet 93 mm regn i Horsens Kommune og 167 mm indtil videre i 2020. Til sammenligning faldt der i hele januar og februar 2019 i alt 104 mm.

Den megen regn er faldet på en jord, der i forvejen er mættet af vand. Samtidig faldt der store mængder regn i hele det 100 km2 store opland til Bygholm Sø. Vandet fra oplandet blev søndag og mandag ledt ud i søen.

ka