Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Ny slags læger i Midtjyllands akutmodtagelser

I morgen tirsdag afslutter 22 speciallæger et tværfagligt undervisningsforløb, der klæder dem endnu bedre på til arbejdet på regionens nye akutsygehuse
26. SEP 2011 15.19

MIDTJYLLAND: Sammen med Region Midtjyllands beslutning om at specialisere hospitalernes modtagelse med fem særlige akutmodtagelser fulgte beslutningen om at specialuddanne det personale, som skal bemande modtagelserne, så patienterne straks ved ankomsten kan få den rette behandling.

Tirsdag fremlægger 22 speciallæger fra Region Midtjylland og Region Nordjylland deres kvalitetsopgaver. Det er deres eksamensopgaver efter to års undervisning fordelt over 30 dage. Halvdelen af uddannelsen er gennemført sammen med udvalgte sygeplejersker fra akutmodtagelserne.

- Det særlige ved vores uddannelsesforløb er tværfagligheden mellem sygeplejersker og læger, så de nu har den samme tilgang til arbejdet. Det er den første specialuddannelse her i landet og vil formodentlig blive fulgt op af en ny national uddannelse, forventer Jeannie Rumph, projektleder for Uddannelsen i Akutmedicin i Region Midtjylland.

Bredere forståelse
De første hold med de 22 læger er alle udvalgt af deres hospitalers ledelse. De er i forvejen speciallæger, men har med efteruddannelsen fået en bredere forståelse for at kunne tolke de akutte patienters symptomer, så de hurtigt kan give den rette udredning og få den rette behandling.

Det er Lægevidenskabeligt Selskab (tdl. Dansk Medicinsk Selskab), der har udpeget de specialområder, som nøglepersoner siden er undervist i.

Sidste år afsluttede det første hold sygeplejersker deres efteruddannelse i akutmedicin. Sammen med lægerne afslutter det andet hold sygeplejersker nu deres uddannelse. Mens sygeplejerskernes efteruddannelse gennemføres på et år, er lægernes tilsvarende uddannelse fordelt over to år.

- De fleste af de læger, som har gennemført uddannelsen i akutmedicin, er ledende overlæger eller centrale læger på deres hospitaler. De skal sikre at det nye speciale bliver implementeret godt på deres akutafdelinger, siger Jeannie Rumph.

Det er op til Sundhedsstyrelsen og Sundhedsministeren at afgøre, om akutmedicin skal gøres til et almindeligt lægespeciale. I forvejen eksisterer der 38 lægelige specialer.

mou