dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Ny rapport: Fusionér de mindste huslejenævn

Men KL peger på, at den enkelte kommune bør kunne afgøre organisering af huslejenævn og sekretariater efter lokale ønsker og forhold.
23. FEB 2022 14.37

Der er lagt op til ændringer af organiseringen af huslejenævnene, og udvalget om huslejenævnenes organisering, der blev nedsat af regeringen, DF, SF, EL og ALT, har i en ny rapport peget på en række konkrete forslag.

Lokale huslejenævn, der tager sig af tvister mellem udlejere og lejere, er i særlig grad et fænomén i bykommunerne, og et af forslagene fra udvalget går på at nedlægge de mindste af slagsen.

Udvalget betragter et nævn som mindre, når det set over en årrække behandler færre end 35 sager årligt. Og forslaget går så på at pålægge de små nævn at glide ind i fælleskommunale huslejenævn. Ifølge rapporten gjaldt det i 2019 40 pct. af huslejenævnene. 

Gerne frivillighed 

Udvalget bestod af huslejenævnsforeningen, en repræsentant fra de større lejerforeninger, en repræsentant fra de større udlejerforeninger, KL og Grundejernes Investeringsfond.

KL's officielle udtalelse til rapporten lyder: ”Kommunerne hilser nye initiativer, der kan forbedre sagsbehandlingstider og øge borgernes retssikkerhed, velkomne. For boligområdet er det en vigtig kommunal opgave. I det videre arbejde er det vigtigt, at det er op til den enkelte kommune at træffe beslutning om organisering af huslejenævn og sekretariater, da der kan være forskellige lokale ønsker og forhold.”

EjendomDanmark og Danske Udlejere bakker i en udtalelse delvist op om det kommunale synspunkt og erklærer sig enige i, at "at ny organisering af huslejenævnenes virke så vidt muligt skal baseres på frivillighed i det kommunale selvstyre.”

Fælles ankenævn

Et andet forslag går på at oprette et fælles landsdækkende ankenævn i modsætning til i dag, hvor der alene findes ankenævn for huslejenævnene beliggende i Københavns Kommune.

Baggrunden er et ønske om i højere grad at ensrette praksis på tværs af huslejenævnene og samtidig sikre parterne i sagen en hurtigere og mere omkostningseffektiv behandling af en tvist, som ikke afgøres endeligt hos huslejenævnet.

Synspunktet i udvalget er, at et ankenævn også vil kunne sikre en hurtigere og billigere prøvelse end hos boligretten, som i dag er næste instans for sagerne - bortset altså fra København.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/ny-rapport-fusionr-de-mindste-huslejenaevn

GDPR