EGEDAL: I flere år er udviklingen kun gået en vej. Flere og flere børn og unge med særlige behov er blevet ekskluderet fra fællesskabet og i stedet henvist til dyre specialtilbud, langt væk fra deres kammeraters skole eller institution.
Nu har Egedal Kommune imidlertid iværksat projekt 'En anden vej at gå'. Målet med projektet er, at skoler og institutioner fremadrettet stadig rummer børn og unge med særlige udfordringer, eksempelvis visse former for ADHD eller Aspergers syndrom.
- Vi skal selvfølgelig ikke bare til at inkludere alle børn med særlige behov. Der vil stadig være behov for specialtilbud, men vi vil nu i højere grad satse på det forebyggende arbejde, hvor børnene i samarbejde med familien kan få støtte til at udvikle sig i det normale, trygge og sociale nærmiljø med andre børn og voksne, man kan spejle sig i, forklarer formanden for Skoleudvalget, Karsten Søndergaard (V).
Vigtig efteruddannelse
Det flerårige projekt indeholder en række tiltag, der skal sikre, at lærere og pædagoger får den nødvendige efteruddannelse og supervision til at kunne håndtere flere børn med særlige behov.
- Alle vores lærere skal eksempelvis arbejde med LP-modellen; en pædagogisk analysemodel, hvor det handler om at skabe et anerkendende læringsmiljø, hvor man fokuserer mere på barnets potentialer frem for mangler, siger Karsten Søndergaard.
Flere ressourcer til alle
Siden kommunesammenlægningen i 2007 er antallet af visiteringer til specialtilbud steget med 18,6 procent til 433 børn og unge. I dag bruger Egedal Kommune næsten 25 procent af skolernes ressourcer på specialundervisning.
Udvalgsformanden understreger imidlertid, at projektet ikke er sat i verden for at spare en masse udgifter til specialtilbud, men for at udnytte ressourcerne bedst muligt til glæde for alle børn.
- Tanken er at de ressourcer, som ikke bliver brugt på at visitere børn og unge til specialtilbud, skal gå tilbage til skoler og institutioner, til gavn for hele fællesskabet, siger Karsten Søndergaard.
Fakta om projektet
- 'En anden vej at gå' er et tværfagligt projekt, der omfatter både Skolecenteret, Institutionscenteret, Familiecenteret og Kultur- og fritidscenteret.
- Målet er at sikre, at så mange børn som muligt forbliver i fællesskabet.
- Lærere og pædagoger skal efteruddannes og have tilbud om supervision.
- Ressourcer sparet på specialtilbud skal bruges til gavn for alle børn.
- I løbet af de 2010 bliver de første konkrete løsningsforslag udarbejdet i tæt samarbejde med skoler og institutioner.
- Egedal Kommune forventer, at de første målbare effekter af projektet vil realisere sig i slutningen af 2011.
- Foto: http://www.flickr.com/photos/liveu4
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.