DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Nu fratrådt kommunaldirektør hyrede arkitekt uden udbud
Foto: Jan Jørgensen, Ritzau Scanpix

Nu fratrådt kommunaldirektør hyrede arkitekt uden udbud

Efterdønning i Faaborg-Midtfyn efter Helene Bækmarks exit: 'Uvist om der er indgået klare mundtlige aftaler.' Økonomiudvalget betaler, men indskærper reglerne.
19. DEC 2019 10.08

FAABORG-MIDTFYN: En arkitektregning på 234.589 kr. er dukket op som en efterdønning på kommunaldirektør Helene Bækmarks exit tidligere på året. Hendes afgang var fremkaldt af en del kritik, som borgmester Hans Stavnsager (S) dengang kaldte urimelig, men det gør han ikke i forhold til kritikken af en nu opdukket sag, hvor den daværende kommunaldirektør viser sig at have indgået en slags aftale med et arkitektfirma uden om alle sædvanlige regler og procedurer.

Sagen er dukket op i økonomiudvalget som et bevillingsspørgsmål, idet pengene til arkitektfirmaet skulle findes et sted. Beløbet er fremkommet ved, at arkitektfirmaet har sendt en regning, men før den kom, var man i Faaborg-Midtfyn 'ikke bekendt med omfanget af kommunens faktiske betalingsforpligtelse', som det hedder i sagsfremstillingen til dagsordenspunktet.

Det usædvanlige ordvalg skyldes, at opgaven ikke har været udbudt, og at 'det er uvist, om der er indgået klare mundtlige aftaler om opgavens omfang og pris'. Alligevel menes det med et lige så usædvanligt ordvalg, at arkitektfirmaet 'utvivlsomt kan have haft en formodning om at ville modtage betaling for arbejdet', der gjaldt en midlertidig indretning af Faaborgs kulturhistoriske museum Øhavsmuseet.

Det fremgår af sagsfremstillingen, at samarbejdet er kommet i stand 'på foranledning af kommunens tidligere kommunaldirektør' og har strakt sig over perioden fra sidst i august til sidst i oktober, altså fra en måned før til en måned efter at den daværende kommunaldirektør Helene Bækmark stoppede. Det fremgår også, at det var Øhavsmuseet, der stoppede samarbejdet, ifølge en udtalelse fra museumsdirektør Peter Thor Andersen til Fyens Stiftstidende, da det gik op for ham, at museet ville få regningen.

Den skal finansieres af uforbrugte udstillingsmidler, besluttede økonomiudvalget, men forløbet har også fået udvalget til at indskærpe, at 'det forventes, at forvaltningen fremover overholder gældende retningslinjer og lovgivning omkring udbud og indhentning af tilbud'. På spørgsmål fra Fyens Stiftstidende om der er tale om 'en slags reprimande' til en afgået kommunaldirektør, bekræfter Hans Stavnsager, at 'det kan man sige', men han understreger, at der også er tale om en reminder til forvaltningen generelt.

- Når den type aftaler bliver indgået i fremtiden, skal der for det første være en politisk beslutning om det, og så skal de gældende regler omkring udbud følges, siger borgmesteren til avisen.

Hverken arkitektfirmaet eller den tidligere kommunaldirektør Helene Bækmark har ønsket at kommentere sagen over for Fyens Stiftstidende.