Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
To nye spidser fra Rebild: Jeppe Ugilt Hansen (V) og Peter Hansen (S)
Foto: Allan Mortensen, Rebild Kommune

KV21:
Nu er der seks kommuner hvor både S og V stiller med ny spids

Socialdemokratiet har ny spidskandidat i de første 36 kommuner, Venstre i 40. I indtil videre seks af dem gælder det begge partier.
7. JAN 2021 9.46
TEMA: KV21

Nogle spidskandidater holder længere end andre - mangeårige borgmestre holder som regel længst, mens spidser fra store oppositionspartier, der ikke lykkes med at erobre borgmesterposten, som regel holder højst tre valg, før der skiftes ud. 

Ifølge DK Nyts registreringer er der indtil nu 36 nye spidser fra Socialdemokratiet og 40 nye fra Venstre i forhold til KV17 - iberegnet dem, der er blevet borgmestre i løbet af denne periode.  

Og mens der stadig er mange ubekendte navne på grund af valghandlinger, coronaen har udskudt eller som bare ligger senere end i andre partiafdelinger, kan det konstateres, at der i seks kommuner er spritnye navne hos begge de to dominerende kommunepartier.

I denne periode sidder S på magten i 47 kommuner, mens der er V-borgmester i 36, efter at Henrik Frandsen i Tønder under en større V-splittelse skiftede til Tønder Listen.

Netop i Tønder er der dermed nye spidser fra både V og S: Erhvervsmanden Martin Iversen (V) mod kommunikationsmedarbejderen Barbara Krarup Hansen (S). Ingen af dem sidder i dag i byrådet.

I Ishøj måtte den mangeårige borgmester Ole Bjørstorp (S) se sig slået af sin rival i byrådsgruppen, lærer Merete Amdisen. Hun blev ny S-spids efter et samarbejdsklima i partiet, der udefra lyder lige så anspændt, som det gjorde hos Venstre i Tønder. Den privatansatte Pia Skourup er ny spids hos V, der dog her på den københavnske vestegn er absolut lillesøster - blandt de 19 pladser er der p.t. 11 til S og bare tre til V, men V er dog næststørst.

I en anden vestegnskommune Glostrup er det i modsætning til Ishøj to mandlige spids-debutanter, der skal op imod hinanden - i en mere jævnbyrdig mandatfordeling: Syv til S og seks til V ud af 19 i byrådet. Borgmester John Engelhardt (V) stopper og giver plads til revisormanager Piet Papageorge (V), der kommer op mod Kasper Damsgaard (S). Begge er i dag i byrådet.

I Kolding, hvor Jørn Pedersen (V) har sagt stop, samler opmærksomheden sig måske mest om opgøret mellem de to eks-ministre, Eva Kjer Hansen (V) og Villy Søvndal (SF), men også S, der tidligere i årevis har haft borgmesterposten, stiller med en ny i spidsen: chefkonsulent Birgitte Munk Grunnet. Her er V storesøster med 12 ud af 25 i byrådet mod bare fire til S og to til SF. Ingen af de tre nye spidser er i dag i byrådet.

Udover de 83 kommuner, der enten har S- eller V-borgmestre, er der jo også 15 andre, hvor De Konservative sidder på otte kommuner, som regel hvor partiet er det store. Og valghistorien har derudover adskillige eksempler på, at borgmesteren findes fra et lille parti, men for nu at fuldføre mønsteret med de kommuner, der denne gang får nye i front for både S og V, så er der to til:

I Rebild har borgmesterpartiet De Radikale bare tre pladser ud af de 25 - og Leon Sebbelin som borgmester, mens S og V sidder på henholdsvis seks og ni. Skoleleder Peter Hansen er ny fra S og Jeppe Ugilt Hansen, der er selvstændig, er ny fra V. Begge er i byrådet i dag.    

Langeland, hvor borgmester Tonni Hansen (SF) ved et overvældende personligt resultat ved KV17 rykkede sit parti frem fra nul til seks pladser, har S tre og V fire blandt de 15 i det forholdsvis lille byråd. Byrådsmedlem René Larsen er den nye S-spids, mens V har peget på Peder Hansen, der ikke er i byrådet endnu.