Nu åbner landets første varmeværk baseret på lokalt haveaffald
Allerede inden åbningen på torsdag har tre delegationer fra forskellige store franske aktører på energimarkedet besøgt Sorø Bioenergi, og yderligere to delegationer er på vej.
Foto: Dall Energy

Nu åbner landets første varmeværk baseret på lokalt haveaffald

Nyt værk i Sorø er både billigst for forbrugerne og den mest klimavenlige løsning, vurderer AffaldPlus.
11. OKT 2021 11.50

SORØ: Når borgerne i Sorø fremover kører på genbrugspladsen med deres haveaffald, får de grøn fjernvarme tilbage i radiatorerne.

På torsdag åbner nemlig Sorø Bioenergi som det første kraftvarmeværk i Danmark med lokalt have-parkaffald som primær energikilde til erstatning for det nuværende naturgasanlæg.

- Vi regnede på en lang række scenarier med forskellige energikilder, og det stod klart, når vi sammenlignede, at have- og parkaffaldsløsningen ikke blot er den billigste for forbrugerne, det er også den klart mest klimavenlige løsning, siger Ole Andersen, energichef hos AffaldPlus, der ejer det nye fjernvarmeværk.

Have- og parkaffaldet kommer fra 20 lokale genbrugspladser og 11 lokale haveaffaldspladser, der samler haveaffald fra mere end 300.000 borgere.

Værket kommer også til at producere el af haveaffaldet svarende til 2.200 borgeres årlige forbrug. På årsbasis kommer 70 pct. af energien fra have- og parkaffald. Ved at gå fra naturgas til biomasse spares hvert år 10.000 tons CO2.

Tilsvarende anlæg i Frankrig

Det er Dall Energy, der har leveret teknologien til værket efter at have vundet opgaven via et EU-udbud. Det er det syvende fjernvarmeværk, Hørsholm-virksomheden opfører.

- Men det er første gang, vi så entydigt går efter have-parkaffald som primær energikilde, siger ejerleder Jens Dall Bentzen.

Dall Energy åbnede i december sidste år et tilsvarende fjernvarmeværk i Rouen i Frankrig. Men værket i Sorø er det første, som er designet til at kunne køre udelukkende på have-parkaffald.

- Vi har pt. forhandlinger om yderligere værker i Frankrig og Danmark, hvor have-parkaffald skal være den primære energikilde, siger Jens Dall Bentzen.

Selve værket er bygget så bæredygtigt som muligt. Mængden af beton er fx reduceret med mindst 25 pct. i forhold til traditionelle byggerier, og i stedet for 'kassetter' i stål og aluminium er der brugt træ. Herudover er værkets tag netop blevet beklædt med et grønt sedumtag, som udover at være godt til at håndtere nedbør, styrker biodiversiteten samt plante- og insektlivet.

ak