dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Norge advarer mod ensidig brug af familiepleje

Norge advarer mod ensidig brug af familiepleje

En evaluering af den otte år gamle norske udgave af Barnets Reform får forskerne til at advare om farlig afspecialisering og udvanding af døgninstitutionerne, påpeger Socialpædagogerne
6. FEB 2012 9.26

Norge indførte i 2004 en omfattende børneværnsreform, som i indhold minder om den danske Barnets Reform. Der er øget fokus på anbringelser i familiepleje og en markant nedtoning af brug af døgninstitutioner.

Tendensen er den samme i Danmark, hvor flere faggrupper har advaret om, at udviklingen kan føre til, at den væsentlige viden og faglighed, der ligger på landets døgninstitutioner, forsvinder.

Socialpædagogernes formand Benny Andersen har læst den norske evalueringsrapport og siger i en pressemeddelelse:

- Det er bekymrende at læse de norske erfaringer, fordi de netop svarer det til scenarie, vi er bekymrede for her i landet. Evalueringen viser fx, at de siden 2004 har fået øget ustabilitet på anbringelsesområdet med flere og kortere familieplejeophold og flere brudte anbringelser. Evalueringen viser også, at døgninstitutioner nu er en nødløsning, og at man politisk ikke satser på den faglighed, en faglighed, der nu mangler i Norge i forhold til særligt udsatte grupper.

- Derfor er det så vigtigt, at vi holder os for øje, at det ikke nytter noget at erstatte faglighed med politiske trosbekendelser. Det må aldrig blive et dogme, at et barn skal i familiepleje og ikke på døgninstitution. Vi skal kunne give hvert enkelt barn det rigtige tilbud - og for nogle er det en døgninstitution. Derfor er der fortsat brug for, at vi har døgninstitutioner, og at vi ikke udvander de mere fagligt specialiserede tilbud til udsatte børn og unge i Danmark.

Foto: http://www.flickr.com/photos/iboy/4616937702/sizes/z/in/photostream/

lcl