Norddjurs vil undersøge socialtilsynets tilsyn på socialområdet
Norddjurs igangsætter en undersøgelse af de tilsyn socialtilsynet fører med kommunens sociale tilbud.
Foto: Norddjurs Kommune

Norddjurs vil undersøge socialtilsynets tilsyn på socialområdet

Tvivl om retvisende tilsynsrapporter fra Socialtilsyn Midt har fået Norddjurs til at se dem efter i sømmene.
13. JUN 2021 10.04

NORDDJURS: I Norddjurs Kommune skal socialtilsynets tilsyn med kommunens sociale tilbud for udsatte og handicappede nu undersøges. Der er blevet sat gang i en undersøgelse, der bl.a. skal afdække Socialtilsyn Midts vurderingskriterier, om socialtilbud kan skjule kritiske forhold ved tilsyn, om tilbuddene kan påvirke tilsynets vurderinger, og hvordan socialområdet og politiske udvalg behandler tilsynsrapporter. Sådan fremgår det af et referat fra Voksen- og Plejeudvalget.

Det fremgår, at socialtilsynets tilsynsrapporter er et vigtigt redskab for udvalgets og forvaltningens arbejde og mulighed for at vurdere socialtilbuddenes kvalitet. Derfor vil man gerne have afklaret, om rapporterne giver et retvisende billede, og om tilsynsbesøgene kan forbedres.

Det er kommunens velfærdssekretariat, der står for undersøgelsen med hjælpe fra medarbejdere på socialområdet. I undersøgelsen vil der blive gået i dialog med centrale parter og både ledere, medarbejdere, faglige organisationer, brugere og pårørende på området vil blive inddraget. Socialtilsyn Midt vil også indgå i arbejdet.

Der må ikke være tvivl

Det var kommunalbestyrelsesmedlem Aleksander Myrhøj (SF), der efter henvendelser fra borgere blev i tvivl om tilsynene, og om rapporterne er retvisende. Det fik ham til at stille spørgsmål til kommunen, og han henvendte sig til til formanden for Voksen- og Plejeudvalget, Lars Møller (S).

Det førte til det indledende arbejde med undersøgelsen. Herefter blev det senere godkendt af både udvalget, økonomiudvalget og kommunalbestyrelsen. Det skriver Lokalavisen Norddjurs.

- Når der er nogen, som på denne måde sætter spørgsmålstegn ved tilsynene, så synes jeg der er behov for at undersøge det. Jeg læner mig selv meget op ad tilsynsrapporterne, som er et helt centralt værktøj. Jeg kan ikke have, at der er nogen, der siger, at de ikke tror på dem, så derfor vil jeg have det undersøgt, siger Lars Møller.

Resultaterne af undersøgelsen forventes at være klar til at blive behandlet politisk til august.