Nok en gang er Ikast-Brande landets mest erhvervsvenlige

Førstepladsen er ingen nyhed, men forskellen mellem øst og vest bliver større og større - overordnet er top ti jysk, bund ti er sjællandsk.
1. SEP 2021 19.32

DI's årlige undersøgelse af landets mest erhvervsvenlige kommuner har samme overskrift som så mange gange før: Ikast-Brande er landets mest erhvervsvenlige.

På årets opgørelse kan én ikke-jysk kommune blande sig i top ti: Nordfyns.

- Jeg vil gerne give kommunerne i Midt- og Vestjylland et stort klap på skulderen. Jeg synes, de samlet set gør det rigtig godt. Flot, at vores region igen formår både at tage en førsteplads og samlet have tre af de syv kommuner i landets top 10. Det er intet mindre end imponerende, siger Claus Arberg, formand for DI Midt Vest, med henvisning til, at også Skive og Ringkøbing-Skjern findes i top ti.

I den anden ende af skalaen ligger ni af ti mindst erhvervsvenlige kommuner på Sjælland. Dermed konkluderer DI, at forskellen mellem øst og vest er større end nogensinde.

Det cementeres opgjort på landsdele med gennemsnitlige placeringer: Sydjylland 21, Midtjylland 29, Nordjylland 38, Fyn 46, Sjælland 62 og Hovedstaden 62.

De største byer i den dårligste halvdel

Man skal helt ned til nummer 54 for at finde en af landets største kommuner: Her ligger Aalborg efterfulgt af Aarhus som nummer 69, Odense nummer 74 og København nummer 86.

Randers er årets højdespringer med 37 pladser op på en 38. plads. Også Kolding hopper højt - 31 pladser op fra 65 til en 34. plads. Bund-treeren udgøres af Kerteminde, Dragør og Bornholm. 

7.770 virksomheder i 93 kommuner har deltaget i undersøgelsen, hvor der kigges på ti punkter, bl.a. kommunernes evne til at informere virksomhederne, sagsbehandling, og i hvor høj grad kommunen lader private byde ind på opgaver. 

Top og bund

Illustration: Dansk Industri

ibs