Næstformanden i Kristendemokraterne truede med at gå
Næstformand i Kristendemokraterne Marianne Karlsmose truede ifølge Kristeligt Dagblad med at gå i forbindelse med den abortdebat i partiet, der tirsdag var medvirkende til formand Isabella Arendts afgang.
Foto: Frank Cilius, Ritzau Scanpix

Næstformanden i Kristendemokraterne truede med at gå

Isabella Arendt forsøgte i sidste uge at lukke den interne debat om abort i Kristendemokraterne. Ifølge en central kilde fik det næstformand Marianne Karlsmose til at true med at gå.
18. MAJ 2022 6.30

I sidste uge forsøgte Isabella Arendt, der tirsdag forlod formandspost og Kristendemokraterne, at lukke for debatten i et nyhedsbrev til alle medlemmer, der slog fast, at partiet går ind for retten til fri abort, skriver Kristeligt Dagblad. Ifølge en centralt placeret kilde hos dagbladet fik den formulering imidlertid mandag aften den nu fungerende landsformand og hidtidige næstformand, Marianne Karlsmose, til at true med at forlade sin post i partiet.

Omdrejningspunktet for konflikten har været, om man passivt skulle acceptere, at kvinder kan få abort, eller om man skulle arbejde aktivt for at fremme adgangen til abort i hele verden. Sidste år forsøgte man at lande et kompromis i en såkaldt 2030-plan, som på den ene side siger, at kvinders ret til abort ikke må kompromitteres eller begrænses, og på den anden side, at partiet vil arbejde for at nedbringe aborttallet. Selv siger Marianne Karlsmose, der er regionsrådsmedlem i Region Midtjylland - partiets eneste - til bladet:

-Jeg kan bekræfte, at jeg også har overvejet, om jeg skulle være en del af partiledelsen, også på grund af det høje konfliktniveau, der er. Det har jeg drøftet med Isabella, og derfor var jeg klar over, at hun også havde de overvejelser. Og det er klart, at det også har påvirket hendes overvejelser. Men jeg har ikke nogen kommentarer til et brev eller en mail, jeg har sendt i en meget sluttet kreds.

Den fungerende formand tilføjer, at hun har “stået meget fast på formuleringerne i 2030-planen” om abort, og at de formuleringer ikke stod i det nyhedsbrev, Isabella Arendt sendte ud i sidste uge. Isabella Arendt fortalte ikke selv næstformanden om sin beslutning om at gå, den fik hun overbragt af Ritzau.

- Det synes jeg ikke er i orden, siger Marianne Karlsmose.

Diskussionen i partiet ikke færdig

Partiets organisatoriske næstformand og tidligere partisekretær, Niels Chresten Andersen fra Rønne på Bornholm, er ikke så overrasket over Isabella Arendts farvel.

- Jeg tror ikke, der har været en helt præcis årsag til det, men der kan være én ting, som har givet noget kritik. Det er bare mit bud, men hun skrev et brev til samtlige medlemmer i sidste uge for at låse og lukke ned for denne her abortdebat. Det er et svært emne at formulere sig om i partiet, siger Niels Chresten Andersen til dagbladet.

2030-planens ord om, at man “ikke vil begrænse eller kompromittere kvinders ret til abort” flugter ikke med ordene i principprogrammet fra 2008, hvor det stadig hedder, at “abort er overgreb på menneskeliv og principielt problematisk”.

- Det har givet nogle diskussioner, som ikke er færdige, men der meldte Isabella Arendt ud i sidste uge til medlemmerne, at KD går ind for fri abort. Det, at hun går ud og siger, at vi går ind for fri abort, rammer nogle i partiet, også mig selv. Principprogrammet siger, at det principielt er uacceptabelt med den lov, og der føler vi stadig, at det er det grundlag, vi er medlemmer på, siger Niels Chresten Andersen.

Han er samtidig fuld af lovord over, at den nu forhenværende formand har stået så meget intern kritik og så mange personlige angreb igennem. Især det seneste halve år har bølgerne gået højt, og der har været stridigheder mellem Isabella Arendt og Jens Rohde, som udover abortspørgsmålet også har handlet om rollefordelingen de to imellem, og hvem der skulle forhandle det ene eller det andet på Christiansborg.

Både Marianne Karlsmose og Niels Chresten Andersen mener, at der er et politisk grundlag for at føre partiet videre, men hvordan det i givet fald skal ske, afgøres først på et forretningsudvalgsmøde på torsdag og et hovedbestyrelsesmøde den 11. juni.

cwa