Formand Isabella Arendt forlader Kristendemokraterne
Isabella Arendt - nu tidligere partileder.
Foto: Martin Sylvest, Ritzau Scanpix

Formand Isabella Arendt forlader Kristendemokraterne

Formanden føler ikke mere, hun har opbakning, siger hun. Den seneste tid har debat om abort fyldt meget i partiet.
17. MAJ 2022 11.02

Isabella Arendt stopper som formand for Kristendemokraterne og melder sig ud af partiet med øjeblikkelig virkning. 

- Jeg brænder for at gøre Danmark grønnere, friere og mere næstekærligt. Jeg har ikke længere en oplevelse af opbakning, og derfor tager jeg konsekvensen og har truffet denne beslutning, siger Arendt i en skriftlig kommentar.

Over for Ritzau uddyber hun:

- Arbejdsglæden var forsvundet. Jeg trives simpelthen ikke i mit arbejde længere, og jeg kunne mærke, at der var længere og længere imellem, at jeg gik glad på arbejde.

Vedvarende konfliktniveau

- Der var et højt og vedvarende konfliktniveau, som har slidt over en længere periode. Og så har jeg tænkt over, hvad der så skal ske, og hvad jeg ellers skal gøre, og jeg er nået frem til den konklusion, at arbejdsglæde og trivsel er vigtigst, når man bruger mange timer på noget hver uge, siger Arendt.

Hun tilføjer, at det ikke er en person eller en sag internt hos Kristendemokraterne, som får hende til at forlade partiet og dansk politik.

- Det er summen af mange faktorer, der over tid bliver til mistrivsel og slitage. Så der er ikke nogen i KD, der skal føle sig skyldig i, at det er endt, som det er endt, siger Arendt.

Om det er et endegyldigt farvel til politik, ved hun ikke.

- Lige nu ved jeg ikke, hvad der kommer til at ske. Jeg har været gift med KD hele mit voksne liv og har stort set ikke brugt tid på noget andet, så lige nu skal jeg lande på benene og finde ud af, hvilke nye døre jeg skal gå ind ad fremadrettet, siger Arendt.

Ikke på grund af Rohde

For nylig meddelte partiets eneste folketingsmedlem, Jens Rohde, at han ikke genopstiller ved næste folketingsvalg og takker af i dansk politik.

Arendts exit har ikke noget med Rohdes beslutning at gøre, understreger hun.

- Min beslutning har jeg taget af hensyn til min egen arbejdsglæde og af hensyn til, at jeg har rigtig meget at give af gode politiske idéer.

- Hvad KD nu gør, er op til den tilbageværende ledelse at finde ud af, siger Arendt.

Hed debat om abort

Den seneste tid har abortdebatten fyldt en del i partiet, som blev stiftet som et protestparti mod den fri abort.

Jens Rohde stillede først i maj et forslag til folketingsbeslutning om, at kvindens ret til abort skal accepteres som en ukrænkelig global rettighed på FN-niveau. "Sådan som den reelt er i Danmark, da fri abort har været kulturgivende for dette samfund og skabt høj grad af ligestilling", skrev han mandag på Facebook.

Isabella Arendt var imod forslaget, men bakker også op om den fri abort i Danmark. I et Facebook-opslag i fredags skrev hun: 

"For det første: KD går ind for kvinders ret til abort i Danmark. Samtidig kæmper vi for at forebygge, at kvinder bliver uønsket gravide, og derved nedbringe aborttallet."

Derpå tilføjede hun, at hun har fået mange spørgmål om, "hvorfor vi ikke smider Jens Rohde ud, smider andre medlemmer ud eller på anden måde "rydder op". Hendes svar var, at der skal være rummelighed og respekt i partiet og plads til både abortmodstandere og dem, der vil gøre det til en menneskeret.

"Jeg lærer hver dag, at ledelse er svært. Mennesker forskellige og demokratiet en dialog baseret på respekt. Det skal vi huske og træne. Det vil jeg øve mig på," skrev hun - fire dage før hun nu er stoppet som leder af partiet. 

Kristian Andersen genopstiller ikke

Foruden Arendt og Rohde meddelte partiets vestjyske spidskandidat Kristian Andersen, som sidder i byrådet i Ringkøbing-Skjern, tidligere i år, at han ikke genopstiller ved næste valg.

Ved 2019-valget var Kristendemokraterne under 200 stemmer fra at opnå valg til Folketinget gennem et kredsmandat i Vestjylland. Blandt andet på baggrund af et kanonvalg for Kristian Andersen, der fik over 10.000 personlige stemmer.

I den seneste meningsmåling fra Voxmeter for Ritzau står Kristendemokraterne til 1,3 procent af stemmerne, hvis der var valg i morgen. Der er dermed et stykke op til spærregrænsen på 2,0 procent. Ved 2019-valget fik partiet 1,7 procent.

Vikaren fra himlen

Isabella Arendt overtog formandsposten i 2019, da hendes forgænger, Stig Grenov, måtte trække sig under folketingsvalgkampen på grund af stress. Hun fik hurtigt tilnavnet "vikaren fra himlen", og der blev spekuleret i, om hun var det friske pust, partiet manglede for at genvinde indflydelse og komme tilbage i Folketinget.

Hun er 29 år, student fra Fredericia Gymnasium og bachelor i statskundskab fra Københavns Universitet. 

Ved folketingsvalget i 2011 og igen i 2015 var hun opstillet for Kristendemokraterne uden at blive valgt. 2013-2016 var hun landsformand for Kristendemokratisk Ungdom, i 2017-2019 næstformand for moderpartiet og fra 2019 landsformand. 

I sin ungdom var hun medlem af den socialdemokratiske ungdomsorganisation DSU, og efter valget i 2011 var hun en kort overgang medlem hos De Radikale.

 

 

Ritzau / ak