Ministre: Moralsk ansvar for ikke at fyre ansatte med senfølger
Blandt de fyrede med senfølger er en sosuassistent her fra coronaafsnittet på Slagelse Sygehus.
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson, Ritzau Scanpix

Ministre: Moralsk ansvar for ikke at fyre ansatte med senfølger

Ingen ekstra penge, men Heunicke vil drøfte med KL og regioner, hvordan man håndterer frontpersonale, der er langtidssyge med corona-senfølger.

Er det i orden, at regioner og kommuner fyrer sundhedspersonale, som blev smittet med covid-19 på arbejde og stadig ikke kan arbejde på grund af senfølger? Det blev sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) spurgt om på et samråd fredag.

Begge ministre afviste at afsætte flere penge udover dem, der allerede er afsat til eventuelle ekstraudgifter på grund af corona. Men de opfordrede til, at arbejdsgivere erkender et moralsk ansvar og strækker sig langt for at se tiden an og omplacere, siger de til TV2 Øst.

Magnus Heunicke bebuder, at han vil indkalde KL og Danske Regioner til drøftelse af problemets omfang og håndtering.

Smittet på arbejde

Flere medier har beskrevet, hvordan frontpersonale er blevet fyret, efter at de først blev hyldet som coronahelte, men som blev ramt af senfølger efter at være smittet.

TV2 Øst har skrevet om sygeplejersken Anne-Marie Larsen, der blev fyret af Region Sjælland på grund af fravær, efter at hun var blevet smittet på en coronaafdeling, som hun blev flyttet til under første bølge af pandemien.

En anden er sosuassistent Camilla Ottesen, som er blevet fyret fra sit job på covid-afsnittet på Slagelse Sygehus.

TV2 Nord har fortalt om sosuhjælper Anne-Dorte Mikkelsen, der blev smittet på Plejecenter Solgaven i Hobro i januar og siden har været sygemeldt med hovedpine, og som bliver opsigt, hvis ikke hun er tilbage på 30 timer senest 1. december.

Fagbladet FOA har været i kontakt med seks, der alle er blevet fyret indenfor de seneste måneder, skrev bladet for en måned siden. Dertil kom en række, som frygtede snarlig fyring, hvis de ikke snart kunne gå op i tid.

En af de fyrede, Fagbladet FOA har talt med, er sosuhjælper Aske Zeberg, der er blevet fyret af Odense Kommune, efter at han længe har været sygemeldt med voldsom træthed efter anbefaling fra senfølgeklikken i Odense.