Halvdelen af coronasmittede yngre læger har senfølger

Det er værd at overveje, om man kan beskytte læger bedre, når mange smittes og har senfølger, siger forening.

Lige omkring halvdelen af yngre læger i Danmark, der har været smittet med coronavirus under epidemien, har eller har haft senfølger.

Det viser en undersøgelse foretaget af foreningen Yngre Læger, der repræsenterer 14.000 hospitalslæger. 3.638 har besvaret et udsendt spørgeskema frem til februar i år.

Generelt har hver tiende af de læger, der indgår i undersøgelsen, været smittet med corona.

Kigger man på den danske befolkning er der 292.943 borgere, der har været smittet. Det svarer til cirka fem pct. af danskerne.

Skulle have være bedre forberedt

At andelen af smittede er højere end i Danmark generelt, får Yngre Lægers formand, Helga Schultz, til at overveje, om man kunne have beskyttet personalet bedre. Eksempelvis ved at have forberedt hospitalerne bedre på krisen og sikre ordentlige værnemidler fra begyndelsen.

- Jeg tænker, at det er et højt antal læger, der er blevet smittet, og jeg synes, det er mange, der stadig har følger af sygdommen.

- Når man arbejder med coronapatienter, skal man være beskyttet så godt som overhovedet muligt for ikke at blive smittet. Med det høje antal smittede læger er det vigtigt, at man overvejer, om man kan beskytte personalet endnu bedre, hvis vi står i en lignende situation en anden gang, siger hun.

For halvdelen af dem, der i undersøgelsen har haft senfølger, har senfølgerne varet mellem en-tre måneder. Imens har det for sammenlagt 28 pct. varet i fire til ti måneder eller mere. De sidste 24 pct. oplevede, at senfølgerne eller symptomerne stoppede efter en måned.

Den faglige organisation har i spørgeskemaet ikke spurgt ind til, hvilke senfølger medlemmerne har døjet med. Men Helga Schultz mener ikke, at de adskiller sig fra resten af befolkningen.

Kendte senfølger er for eksempel træthed, koncentrationsbesvær, vejrtrækningsproblemer og manglende smags- og lugtesans.

- Andelen af læger, der har fået langvarige senfølger, svarer til andelen med langvarige følger i resten af befolkningen. Men så har vi læger en uheldig tendens til at bagatellisere egen sygdom. Altså, at man måske prøver at presse sig selv til at komme hurtigere tilbage på arbejde, end man kan holde til, siger Helga Schultz.

Ifølge formanden er der generelt mange yngre læger, der har behandlet coronapatienter under epidemien. Det har eksempelvis i flere tilfælde været dem, der er blevet flyttet rundt på afdelingerne.

Undersøgelsen viser, at 27 pct. af dem, der har svaret, har haft patientkontakt med coronapatienter. De har dog ikke været i større risiko for smitte end andet personale inden for sundhedssektoren, siger Helga Schultz.

- Jeg tror, det er det samme for alle sundhedsansatte. De læger, sygeplejersker og andre sundhedsansatte, som har behandlet de sygeste patienter, har alle været ekstra udsatte for at blive smittet.

Se undersøgelsen her.

Ritzau