Sundhedsministeriet har ladet en afslørende mail ligge i skuffen i over et halvt år, selvom embedsværket havde fundet den, skriver Altinget, som havde bedt om den.
I mailen beder en medarbejder i Socialdemokratiet ministeriets embedsmænd om at "ekspedere" en forespørgsel fra Tandlægeforeningen, der som betalende medlem af partiets erhvervsklub ville mødes med sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
Mødet, som på grund af forspillet er blevet kaldt "problematisk" og "korruption", mellem Tandlægeforeningen og den nyslåede sundhedsminister fandt sted i 2019.
29. marts 2022 blev mailen ellers identificeret af minister- og ledelsessekretariatet, hvor nogle af ministerens og departementschefens nærmeste medarbejdere sidder.
Mailen - som Altinget specifikt havde søgt aktindsigt i og udpeget for ministeriet - blev i alt tilbageholdt i næsten syv måneder, før den blev udleveret 27. oktober. Forløbet fremgår af en ny aktindsigt, som Altinget har fået af Sundhedsministeriet, og møder sønderlemmende kritik fra en række eksperter.
Ligner bevidst handling
- Det er en meget grov og bevidst tilsidesættelse af offentlighedsloven, siger Oluf Jørgensen, forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og tilføjer, at "det er ulovligt”.
Roger Buch, forskningsleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, mener, at det ligner en bevidst handling, at ministeriet ikke har udleveret mailen tidligere og sammenligner sagsbehandlingen med Tamilsagen.
Sundhedsministeriet beklager overfor Altinget, at ”sagsbehandlingstiden har været alt for lang”.
Ministeriet forklarer i en mail, at man har haft stor udskiftning blandt centrale medarbejdere og et efterslæb fra en masse aktindsigtsanmodninger, der stammer fra coronakrisen. Ministeriet vil desuden iværksætte en række tiltag, som skal nedbringe sagsbehandlingstiden.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.