Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Minister kritiserer kommune for ikke at teste plejepersonale hver 14. dag

I Aarhus Kommune kniber det med at overholde kravet om coronatest hver anden uge af personale i ældreplejen. Det møder kritik fra sundheds- og ældreministeren.
13. OKT 2020 15.25

AARHUS: Plejepersonalet i Aarhus Kommune bliver kun testet for coronasmitte hver sjette uge, selvom det burde testes hver 14. dag på grund af det høje smittetryk i kommunen. Det skriver Fagbladet FOA.

- Vi går efter et seks ugers interval, som egentligt er gældende for en grøn kommune, fordi det hidtil har været vanskeligt at have analysekapacitet til at kunne køre 14. dages intervaller. Det har vi ikke gjort i flere uger nu, lyder det fra Hanne Linnemann, leder i Sundhedsstaben ved Aarhus Kommune.

Det møder kritik fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Plejepersonalet i de "røde" kommuner skal testes hver 14. dag. Vi har analysekapacitet til rådighed til det, og vi kan også rykke rundt og bruge det dér, hvor der er størst behov. Vi har en klokkeklar aftale med kommunerne om dette, og hvis der helt undtagelsesvis fraviges fra aftalen, må det kun ske på baggrund af konkret sundhedsfaglig rådgivning fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Det er ikke op til kommunerne selv at vurdere, skriver han i en mail til Fagbladet FOA.

Kommuner, der i den seneste uge har haft mere end 20 smittede pr. 100.000 indbyggere, er røde og skal derfor teste plejepersonalet hver 14. dag. Aarhus har lige nu 70 smittede pr. 100.000 indbyggere.

Ikke godt nok

Også formanden for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Torben Hollmann, kritiserer Aarhus Kommunes testfrekvens. Han mener ikke, at undskyldningen om manglende analysekapacitet er god nok.

- Det skal de få styr på. De burde have vidst, at det ville kræve flere ressourcer, siger Torben Hollmann.

Han er bekymret for de ansatte i ældreplejen.

- Det er vores medlemmer, der bliver sat i fare – og derved også deres familie og de borgere, de skal passe på, siger han.

ibs