
MIDDELFART: Middelfart har netop vundet den allerførste udgave af "Kommunernes KLimapris", der blev uddelt fredag på Kommunalpolitisk Topmøde. Middelfart vinder prisen for sit arbejde med grønne energifællesskaber, hvor kommunen har aktivt kastet sin støtte bag borgerdrevede klimaprojekter.
- Kommunerne har taget klimalederskabet på sig. Det har Middelfart også, og de har samarbejdet med borgerne på en helt ny måde. Jeg er ikke i tvivl om, at rigtig mange kan lade sig inspirere af deres indsats, og derfor er det også en stor fornøjelse at overrække prisen til Middelfart i dag. Jeg må samtidig sige, at der også er blevet indstillet rigtig mange andre gode initiativer, og det bekræfter mig kun i, at kommunerne de seneste år virkelig har sat klimatempoet op, siger formanden for KL’s Miljø- og Forsyningsudvalg, Birgit S. Hansen (S).
Det er særligt to borgerprojekter, der har fået opmærksom; ”Sol-Over-Brenderup”, der er en solcellepark opfundet, igangsat, drevet og ejet af borgerne i byen Brenderup, mens borgerne i landsbyen Føns har energirenoveret og etableret deres helt eget nærvarmesystem baseret på jordvarme og resttræ.
- Det er ofte ikke nemt at bygge for eksempel solceller og vindmøller uden at møde modstand fra dem, der skal bo tæt på. Derfor er det også dybt imponerende at se, hvordan Middelfart Kommune har knækket koden til få de lokale borgere engageret i at etablere lokale grønne energikilder, siger Birgit S. Hansen.
Spydspids for borgerne
Selvom det er borgerne, der er ophavsmænd til projektet, så har Middelfart og særligt klimachef Morten Mejsen Westergaard ydet en særlig indsats. Det er nemlig ikke let som lokal ildsjæl at finde vej i det kommunale system:
- Der er meget lovgivning at finde rundt i, og det er ikke til at arbejde med, hvis man ikke ved, hvor man skal gå hen. Man kan hurtigt køre træt i det. Det er jo ofte bare frivillige kræfter og initiativer, siger en af ildsjælene bag Sol-Over-Brendstrup Hans Christian Jørgensen til Kommunen.dk.
Men her har Morten Mejsen Westergaard ydet et særlig hjælp gennem bureaukratiet, lyder det.
- Han plejer at sige om sit job, at det er “to serve the civilian”. Altså, en kommune skal servicere borgerne. Andre steder bliver man i stedet mødt af silotænkning, hvor man bare bliver sendt videre. Så risikerer man, at de frivillige kræfter løber ud, modsat de store selskaber der har masser af ressourcer til processen, fortæller Hans Christian Jørgensen og tilføjer:
- Morten har været en spydspids for os.
Borgerprojekt fremfor kommuneprojekt
Kommunen.dk talte med Morten Mejsen Westergaard, da kommunen var blevet nomineret til prisen. Klimachefen var stolt af nomineringen, men var hurtig til at rette æren mod borgerne.
- Det her er ikke et kommuneprojekt, det er et borgerprojekt. Vi skal facilitere, og vi skal hjælpe. Vi har hjulpet borgerne, og vi kan gøre det igen, siger Morten Mejsen Westergaard.
Han håber, at deres metode kan sprede sig til andre kommuner rundt om i landet.
- Det er en enormt kompliceret proces at finde rundt i som borger. Det er ikke en proces skabt til amatører. Men vi har brug for amatørerne og den folkelige opbakning i den grønne dagsorden. Vi skal gøre os særligt umage med at hjælpe borgerne igennem processen og være deres butlere. Vi gennemfører projekterne på borgernes betingelser, siger han og tilføjer:
- Det er den måde, kommunerne skal gribe det an på. Det skal handle mere om kommuneinddragelse end borgerinddragelse.
(Foto: Lars Horn, Baghuset)
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.