MIDDELFART: Kommunen har bevidst taget mange initiativer på klima- og energiområdet som en del af strategien for den grønne vækstkommune, særligt på bygningsområdet, hvor der arbejdes med energirenovering af både kommunale bygninger og private boliger.
- Men der skal sættes ind mange steder, hvis Danmark skal nå de nationale mål om energibesparelser og mere vedvarende energi. Det skal også kommunerne bidrage til - både af hensyn til klimaet, og fordi de fossile brændstoffer (olie, kul og naturgas) bliver en mangelvare, siger borgmester Steen Dahlstrøm (S).
Kommunen har derfor taget første skridt til at lave en strategisk energiplan - en plan for energibesparelser og mere vedvarende energi. Det skete ved et nylig afholdt møde med de lokale el- og varmeforsyninger, hvor formanden for Miljø- og energiudvalget, Johannes Lundsfryd Jensen (S) fortalte noget om de tanker, kommunen har gjort sig om energiplanlægningen.
- Vi er rigtig glade for projekter, der hurtigt giver konkrete og synlige resultater. Dem ser vi i vores projekt om energirenovering i de kommunale bygninger, hvor vi nu sparer over 20% af energiforbruget. Og vores projekt med de private boliger i 'Minklimaplan.nu' er der meget stor interesse for, siger udvalgsformanden.
Min Klimaplan består i, at private boligejere går sammen om at energirenovere deres boliger. Kommunens klimachef er sammen med energirådgivere og håndværkere allerede i gang med det 3. pilotprojekt i rækken og flere boligejere får øjnene op for de massive besparelser, som energirenoveringen kan medvirke til.
Kommunens første skridt i energiplanlægningen var at invitere de lokale el- og varmeselskaber til møde.
- Vi har den filosofi, at det er en absolut nødvendighed, at vi samarbejder med de andre aktører på området. Vi vil få en bedre plan og større muligheder for at realisere den, hvis selskaberne vil hjælpe os. Som grøn vækstkommune, så skaber vi ikke grøn vækst alene, men i frugtbart samarbejde på tværs af offentlige og private skel, siger borgmester Steen Dahlstrøm.
Og el og varmeselskaberne vil gerne hjælpe. Samtlige fremmødte, repræsenterende 12 forsyningsselskaber og interesseorganisationer, gav udtryk for deres positive vilje til at følge energiplanlægningen og samarbejde på relevante områder.
Gruppen spænder vidt, fra de små forsyningsselskaber Brenderup Netselskab og Gelsted Fjernvarme til de store aktører som Naturgas Fyn, TRE-FOR og TVIS. Men alle kan se fidusen i at samarbejde, og man enedes om at bruge dette forum som en følgegruppe, der mødes et par gange om året. Og når der arbejdes konkret med f.eks. vindmøller, biogas eller varmeforsyning, så inddrager kommunen de relevante parter.
mou
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.