Messerschmidts sag skal gå om ved byretten
Morten Messerschmidt forsøgte mandag at overbevise Østre Landsret om, at dommeren i byretten var inhabil. Det lykkedes.
Foto: Martin Sylvest, Ritzau Scanpix

Messerschmidts sag skal gå om ved byretten

Dommer Søren Seerup agerede på en måde, der sår tvivl om habilitet. Derfor skal sagen gå om, afgør landsret.

Dommer Seerup, der kendte Morten Messerschmidt (DF) skyldig ved Retten i Lyngby, kunne opfattes som inhabil. Derfor skal retssagen gå om, vurderer Østre Landsret.

Retten lægger vægt på, at dommeren har liket opslag om Morten Messerschmidt på Facebook.

- Det er en samlet vurdering. Der er lagt vægt på mere markante udsagn, der forholder sig til Messerschmidts person. Landsretten vurderer, at der er konkrete omstændigheder, der kan rejse tvivl om dommerens fuldstændige upartiskhed, sagde dommeren ved Østre Landsret under behandlingen af sagen onsdag og fortsatte:

- Uanset at det ikke er påvist, at dommeren har ladet sig påvirke, tager landsretten påstanden om ophævning af dom til følge.

Seks måneder betinget

Morten Messerschmidt blev idømt seks måneders betinget fængsel ved Retten i Lyngby for EU-svig og dokumentfalsk. Den dom er nu ophævet, og sagen skal altså behandles igen.

Morten Messerschmidt anklagede kort efter sin dom dommeren, Søren Holm Seerup, for inhabilitet. Under 24 timer efter, at dommen var afsagt, valgte Søren Seerup nemlig at like et opslag på Facebook fra Søren Pind, der kunne tolkes som kritisk over for Morten Messerschmidt.

Det udløste en granskning af dommerens ageren på sociale medier, og Morten Messerschmidt har i alt fremlagt 21 likes eller kommentarer fra dommeren siden 2013, der kan tolkes som negative over for Messerschmidt eller Dansk Folkeparti.

- Nu har Østre Landsret afsagt en meget klar kendelse. Den vil gælde for mig og alle andre. Det er jeg glad for. Det betyder i hvert fald, at den dom, som jeg modtog i sommer, ikke længere gælder. Jeg er ikke dømt for noget, siger Morten Messerschmidt i en kommentar til dommen.

Det var meningen, at ankesagen skulle køre i landsretten i januar-februar med forventet dom 24. februar. Men den plan er altså nu fortid, efter at landsretten har sendt sagen tilbage til byretten.

Kandidat til at blive ny formand

Kendelsen kan få betydning for valget af ny formand for Dansk Folkeparti, når Kristian Thulesen Dahls afløser skal findes på et årsmøde 23. januar. 

Messerschmidt er én af flere, som har meldt sit kandidatur til posten. Han stiller op i parløb med EU-parlamentsmedlem Peter Kofod, som de foreslår skal være næstformand. Men der har været diskussion af, om man kan vælge en formand, der er dømt for svig og dokumentfalsk.

Også Martin Henriksen meldte sig i lørdags som kandidat, og i forvejen har hovedbestyrelsesmedlem Merete Dea Larsen og byrådsmedlem i Hjørring Erik Høgh-Sørensen meddelt, at de stiller op.

Samtidig afventes det med spænding, om Inger Støjberg, som i sidste uge blev idømt en fængselsstraf i rigsretssagen, har planer om at melde sig ind i partiet og stille op som formand. 

Ritzau / ak