Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Dronning Margrethe nåede at deltage i festgudstjeneste i Vor Frue Kirke i januar i anledning af Genforeningen, inden corona fik indflydelse på programmet.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix

Markeringen af 100-året for Genforeningen tilpasses corona

Fejringen af 100-året for Genforeningen forlænges til november og udvides med et sommerprogram i 2021.

Den officielle markering af 100-året for Danmarks genforening med Sønderjylland er forlænget ind i november. Samtidig udvides den med et program i sommeren 2021. Det oplyser Det Sønderjyske Præsidium, der står for den overordnede planlægning og organisering af markeringen, i en pressemeddelelse.

Det betyder, at mange aktører får nye rammer om deres arrangementer, og at flere vil skulle aflyse eller udsætte arrangementerne. Præsidieformand og borgmester i Aabenraa Thomas Andresen (V) håber, at udvidelsen af programmet giver aktørerne mulighed for at finde et nyt tidspunkt i kalenderen:

- Vi håber fortsat, at enkelte dele af det flotte program kan realiseres frem mod sommeren i takt med en gradvis lempelse af myndighedernes retningslinjer. Men vi må også erkende, at rigtig mange aktører vil skulle aflyse eller udsætte deres arrangementer, siger han i en pressemeddelelse.

Folkefesten fortsætter endnu længere
Markeringen afsluttes derfor ikke længere i juli, men fortsætter frem til midt i november og genoptages i maj og juni 2021, hvor et program på cirka seks uger skal bygge op mod den kongelige rundtur i Sønderjylland, som skal finde sted den 15. juni 2021. Rundturen er inspireret af Kong Christian 10.'s besøg i Sønderjylland i juli 1920 og skulle oprindeligt have fundet sted den 9. til 12. juli i år.

Præsidiet håber, at både offentlige og private tilskudsgivere støtter op om de nye rammer og udviser smidighed i forhold til den nye planlægning. Allerede nu har flere begivenheder fået nye datoer, for eksempel er Royal Run flyttet fra 1. juni til 6. september, genforeningsbussen fortsætter med at køre ind i efteråret, og i foråret 2021 skal DGI's 2020-stafet løbes gennem alle syv kommuner. Fra markeringens åbning og frem til midt i marts er der også allerede gennemført cirka 300 arrangementer landet over. 

eo