Markedet er støvsuget for fleksibel arbejdskraft
Plejehjem melder om rekrutteringsudfordringer over sommeren, fordi mange i år vælger et podejob istedet. (Arkivfoto)
Foto: Thomas Vilhelm, Ritzau Scanpix

"Markedet er støvsuget for fleksibel arbejdskraft"

Flere kommuner melder om problemer med at rekruttere sommerferieafløsere i sundhedssektoren, da mange er podere i stedet. Det gælder også København, der dog ikke sætter ekstraordinære tiltag igang, da man ser konkurrencen som midlertidig.
11. JUN 2021 10.36

KØBENHAVN: - Vi har en generel rekrutteringsudfordring inden for omsorgsfagene i hovedstaden.

Det fortæller borgercenterchef Cecilie Engell i Socialforvaltningen i Københavns Kommune. Hun har ikke nogen entydig forklaring på hvorfor, men hendes fornemmelse er, at både de unge og de mere erfarne afløsere har valgt at blive podere.

- Den udfordring er så blevet forstærket efter genåbningen, hvor vi både har udfordringen med at tiltrække unge mennesker, men også mere erfarne afløsere indenfor hjemmeplejen. Markedet for fleksibel arbejdskraft er simpelthen støvsuget, siger Cecilie Engell.

Svær konkurrence

Samme indtryk har Randers Kommune, som netop har søsat en kampagne for at tiltrække sommerferievikarer og tage kampen op med testcentrene.

I Københavns kommune fortsætter de også rekrutteringsindsatsen for at dække sommerens vagtplaner, men de vil ikke sætte ekstraordinære tiltag i gang, da de anser konkurrence fra testcentrene som midlertidig.

Der har været stor fokus i pressen på, at poderne får en god timeløn, men andre faktorer spiller også ind.

– Måske er det mere attraktivt for de unge at være en del af et hold, som mødes med hinanden på en vagt end at stå alene ude hos en borger, ligesom det formodentlig opleves som mindre fysisk hårdt at være poder end at være rundt og gøre rent, ræsonnerer Cecilie Engell.

 - Testcentrene gør også en god indsats, og de podere, som jeg har mødt er oftest både høflige og serviceorienterede.  Så jeg er da også nysgerrig på, hvordan testcentrene rekrutterer og leder de mange unge mennesker, slutter Cecilie Engell.