
RANDERS: I 2011 faldt antallet af arbejdsulykker med 94, hvis man sammenligner med året før, viser kommunens seneste arbejdsmiljøredegørelse.
Det er et markant fald på 20 pct., som skyldes et målrettet arbejde i kommunens arbejdsmiljøorganisation, oplyser kommunaldirektør Hans Nikolaisen.
Alene på sundheds- og ældreområdet er antallet af arbejdsulykker faldet med 34 tilfælde. Det skyldes især en indsats omkring de nyansatte, der traditionelt har større risiko for ulykker på grund af manglede erfaring.
- Randers Kommune har gjort en stor indsats for at informere de nyansatte bedre ved at indføre introduktionsprogrammer. For eksempel er der flere steder lavet ordninger, hvor den nyansatte følger en mere erfaren medarbejder i den første tid af ansættelsen, fortæller fællestillidsrepræsentant Kirsten Thorup.
Færre ulykker med løft og fald
Til trods for at 2011 bød på hårde vintermåneder med sne og frost, blev det et år med færre faldulykker. Det skyldes ifølge Kirsten Thorup, at Randers Kommune har indkøbt særlige snesåler, som hjemmehjælperne kan tage på skoene, når der er glat føre.
- Vi har herudover gjort meget for at gøre beboere i eget hus opmærksomme på, at der er pligt til at salte og rydde sne. Det er naturligvis ikke alle beboere, der selv kan det, men så kan de få nogen til det. Og langt de fleste er meget forstående over det, når vi gør dem opmærksomme på det, siger Kirsten Thorup.
Hun peger også på, at der sker færre ulykker i forbindelse med, at personalet skal flytte beboerne fra eksempelvis seng til toilet.
- Det er også et område, som vi har haft særlig fokus på. Der er dels kommet såkaldte forflytningsvejledere, der hjælper personalet til at bruge de rigtige teknikker. Derudover er der kommet lifte i mange af de kommunale plejeboliger, slutter Kirsten Thorup.
Mindre vold
Også hos Social- og arbejdsmarkedsforvaltningen har man oplevet et markant fald af arbejdsulykker. Ifølge arbejdsmiljøredegørelsen var der for det samlede forvaltningsområde sidste år 30 færre arbejdsulykker end året før.
Thomas Borup, der er kvalitetschef hos Center for Beskæftigelse og Revalidering nikker genkendende til tallet.
- Vi har halveret andelen af centrets arbejdsulykker ved primært at få indført en ny voldspolitik, forklarer han.
Hos Center for Beskæftigelse og Revalidering får blandt andre kontanthjælpsmodtagere med psykiske problemer hjælp til at komme ind på arbejdsmarkedet.
- Det er en gruppe, der kan opstå tilspidsede situationer omkring. Vi har derfor set nærmere på, hvordan vi kan forhindre at situationerne udarter sig til vold, uddyber Thomas Borup.
Det handler blandt andet om at bevare en god tone overfor den enkelte borger, selv om situationen kan være på vej mod en konflikt. Centret har derudover gennemgået lokalernes indretning.
- Det har resulteret i, at vores lokaler har fået to udgange, således at det er nemt og hurtigt at komme ud, hvis der skulle opstå en tilspidset situation, siger Thomas Borup.
Fremadrettet indsats
Randers Kommune havde sidste år 376 arbejdsulykker. Og selv om det med omkring 9000 ansatte kun svarer til, at fire pct. af medarbejderne er udsat for en ulykke, er det et tal, der fortsat skal bringes ned.
Læs hele arbejdsmiljøredegørelsen her
Snesåler til at trække uden på skoene hjælper, så hjemmehjælperen ikke skvatter på den glatte is om vinteren. (Foto: Kenneth Lemvig Sørensen, Randers Kommune)
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.