
Af Paul Hegedahl
Russ Harris:
'Lykkefælden. Stop kampen - lev livet',
oversat af Vibeke Sandberg fra
'The Happiness Trap. How to Stop Struggling and Start Living',
Exisel Publishing Ltd.;
Dansk Psykologisk Forlag, Virum 2010.
Fagkonsulent: Camilla Grønlund.
312 s., hft., 15 x 22,5 cm.
Forord af professor Steven Hayes, Ph.D., en
af udviklerne af Acceptance and Commitment Theory;
forslag i krisesituationer; litt.liste; information om ACT;
om forfatteren; stikordsregister.
Kr. 298,00 inkl. moms.
ISBN 978-87-7706-577-4.
Hvorfor er positiv psykologi så populær?
'Jeg tror, at det ganske enkelt møder et reelt behov: Det er, hvad folk havde håbet på, at psykologi ville være. Rigtig mange mennesker har fortalt mig, at de for mange år siden begyndte at studere psykologi, men sprang fra, fordi det var for problemorienteret og for tørt. Og så fortæller de mig, at de er meget begejstrede for positiv psykologi, fordi det er, hvad psykologi skulle have været - mere om livet og om, hvad det vil sige at være menneske.
Der er en sult efter bedre at forstå spørgsmål som 'hvordan kan vi skabe et godt liv?' og 'hvordan kan jeg styre mit liv i en mere berigende retning?'. Positiv psykologi møder en oprigtig sult i befolkningen efter at forstå mere om det. Tidligere har folk søgt mod religiøse traditioner for at få svar på de spørgsmål. Men nu kan vi søge mod videnskaben, for der er en voksende videnskab, der hjælper os med at forstå det. Det betyder ikke, at vi skal vende os væk fra religionen, men nu har vi en anden indfaldsvinkel til nogle af de spørgsmål, som har optaget os i århundreder, men som videnskaben ikke tidligere har beskæftiget sig med. Jeg tror, det er med til at forklare dens popularitet.'
- Barbara Fredrickson, Kenan æresprofessor i psykologi og ledende forsker på Positive Emotions and Psychophysiology Laboratory ved University of North Carolina, Chapel Hill. Forfatter til 'Positivitet. Kilder til vækst i livet' Dansk Psykologisk Forlag 2010. I: Camilla Mehlsen, Danmarks Pædagogiske Universitetsskole: 'Derfor elsker og hader vi positiv psykologi', 18. september 2010.
Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
En af retningerne inden for positiv psykologi er ACT - Acceptance and Commitment Therapy. Den er en selvstændig terapiretning inden for kognitiv adfærdsterapi. Det udtales i øvrigt act - lige som på engelsk - handle. En af udviklerne af ACT, den amerikanske psykolog, professor ved Nevada University Steven C. Hayes skriver i sin bog 'Slip tanketyranniet - tag fat på livet':
'Hvad nu hvis smerte er en naturlig og uafvendelig del af livet, mens det er vores evige forsøg på at bekæmpe og kontrollere smertefulde oplevelser, der gør os utilfredse og endda syge? ACT-metoden (Acceptance, Commitment and Therapy) bygger på, at fuld accept af virkeligheden omkring os, sammen med engagement og mindfulness, er forudsætningen for at komme fri af tanketyranniet - og dermed sætte os i stand til at leve livet - ikke kun tænke os til det.'
Den danske psykolog, cand.psych. Susan Møller Rasmussen, forklarer: 'Nogle af ACT's principper er lige så gamle som den menneskelige historie, men der indgår også en terapeutisk hovedkomponent som er ny. ACT er baseret på en ny model af menneskelig kognition. Teoretisk baserer ACT sig på grundforskning om den menneskelige bevidstheds funktion. Denne forskning tyder på, at mange af de redskaber som vi bruger til problemløsning, fanger os i fælder, som skaber lidelse. Den menneskelige bevidsthed, som er fantastisk til at løse problemer i vores omgivelser, forsøger forgæves at "løse problemer" dvs. fjerne ubehagelige personlige oplevelser og erfaringer. Bevidstheden udfører en funktion som den aldrig har været skabt til at gøre. Den menneskelige lidelse er en følge heraf. Indenfor ACT arbejdes der hen imod et skift i den måde personlige erfaringer og oplevelser håndteres på, for at udvide klientens handlerepertoire og derved højne klientens livskvalitet. Empirisk er ACT stadig kun spirende, men metoden indeholder dele der i vid udstrækning er undersøgt og kendt som effektive i psykologisk forskning. Der er udført mere end 20 RCT undersøgelser af ACT som en hel behandlingsmodel. (Randomized Controlled Trials, se http://www.bmj.com/content/316/7126/201.full).
Lykkefælden
Nu er der så udkommet en ny bog på dansk om Acceptance and Commitment Therapy: Russ Harris: 'Lykkefælden. Stop Kampen. Lev Livet'. Forfatteren mener, at de fleste af os jagter lykken på måder, der i stedet for at gøre os lykkelige er med til at gøre os ulykkelige og disponible overfor stress, angst, nervøsitet og depression. Og han siger: 'Prøv et øjeblik at forestille dig, at stort set alt, hvad du troede på i forhold til at finde lykken, viste sig at være unøjagtigt, vildledende eller forkert. Og forestil dig så, at netop denne tro gjorde dig ked af det. Hvad hvis dine forsøg på at blive lykkelig rent faktisk var det, der forhindrede dig i at opnå at blive lykkelig? - - - Vi lever vores liv efter en hel masse ubrugelige og upræcise antagelser om lykkens væsen - ideer, der er grundfæstet i samfundet, fordi 'alle og enhver ved, at det er sådan'. Disse antagelser kan umiddelbart se meget fornuftige ud - det er derfor du støder på dem igen og igen i hver anden selvhjælpsbog. Men desværre skaber disse fejlagtige antagelser en ond cirkel, som består i, at jo mere vi stræber efter lykke, jo mere lider vi. Denne psykologiske fælde er så godt skjult, at vi ikke har nogen anelse om, at vi er fanget i den.
Det er den dårlige nyhed.
Den gode nyhed er, at der er håb forude. Du kan lære at genkende 'lykkefælden', og hvad mere er, kan du lære, hvordan du kommer ud af den. I denne bog finder du alle de færdigheder og al den viden, du har brug for.'
Lykke og smerte er forbundet
Ifølge Russ Harris har ordet 'lykke' to betydninger. Den mest almindelige betydning er 'at have det rart'. Dvs. en følelse af velbehag, glæde og/eller tilfredshed. Vi nyder alle disse følelser, skriver han, og derfor er det ikke så mærkeligt, at vi jagter dem. Men, lykkefølelsen varer ikke ved. Og han hævder - i overensstemmelse med tankerne bag ACT - at 'jo mere vi stræber efter at have det rart, jo mere vil vi faktisk risikere at komme til at lide af angst, nervøsitet og depression.'
Den anden, langt mindre almindelige betydning af ordet 'lykke' er: 'at leve et rigt, alsidigt og meningsfuldt liv'. Russ Harris skriver: 'Når vi gør noget, der virkelig betyder noget for os inderst inde, når vi bevæger os i en retning, som vi opfatter som væsentlig eller gavnlig for os, når vi gør os klart, hvad vi står for her i livet og handler derefter, bliver vores liv rigt, alsidigt og meningsfuldt, og vi oplever en stor livsglæde og vitalitet - - - en dyb og vedvarende følelse af at leve livet fuldt ud.'
Det er store ord, men det understreges gang på gang i bogen, at lever man på den måde, vil der ud over de gode oplevelser også komme ubehagelige stunder og følelser som tristhed, sorg, frygt og vrede. Det kan ikke undgås. Lever man livet fuldt ud, oplever man også hele registeret af menneskelige følelser. 'Livet omfatter smerte', siger Russ Harris, 'det er ikke til at komme uden om. Vi må som mennesker se i øjnene, at vi før eller senere vil blive syge, få forskellige lidelser og i sidste ende dø. Før eller siden vil vi miste mennesker, vi er knyttet til, enten gennem afvisning, geografisk afstand eller død. Før eller siden vil vi komme ud for kriser, skuffelser og fiaskoer.'
Forfatterens mål med bogen er at hjælpe læserne til at lære at håndtere denne uundgåelige smerte bedre - gøre plads til den, mindske dens virkning og skabe et liv, der er værd at leve på trods af den. Og han erkender, at det er et stort projekt.
Bogens indhold
Bogen er delt op i tre dele med i alt 33 korte kapitler. De tre dele er
1. del: Sådan lægges lykkefælden
Handler om hvordan man skaber lykkefælden og bliver fanget i den.
2. del: Forvandling af dit indre liv
Har til formål at lære læseren, hvordan man i stedet for at prøve at undgå eller fjerne ubehagelige tanker og følelser kan ændre sit forhold til dem, hvordan man kan opfatte dem på nye måder, som vil formindske deres påvirkning, bryde deres magt over den enkelte person og indflydelsen på menneskers liv.
3. del: Skab et liv, der er værd at leve.
Fortæller hvordan man kan koncentrere sig om at skabe et rigt og meningsfuldt liv i stedet for at jage efter lykkefølelse og behagelige tanker og derved forøge sin livskraft og vitalitet - vedvarende.
De seks grundprincipper
Acceptance and Commitment Therapy er baseret på seks grundprincipper, som gennemgås i bogen. De skal tilsammen hjælpe mennesker med at udvikle en - som det siges - livsforandrende bevidsthed, der kaldes 'psykologisk fleksibilitet'. Jo større psykologisk fleksibilitet man har, jo bedre kan man håndtere smertelige tanker og følelser, og jo mere effektivt kan man handle for at skabe et meningsfuldt liv for sig selv.
De seks grundprincipper er
1. Defusion
Her lærer man at afdramatisere smertelige og ubehagelige tanker, så de ikke skræmmer, forstyrrer, stresser eller gør en deprimeret. Disse tanker er f.eks. begrænsende adfærd og voldsom selvkritik.
2. Udfoldelse
Dette betyder, at man gør plads for ubehagelige følelser, fornemmelser og drifter i stedet for at prøve at undertrykke dem og skubbe dem væk. Så kan man gå videre i stedet for 'at blive hængende'.
3. Nærvær/kontakt
Det handler om at leve i nuet, koncentrere sig om det og engagere sig fuldt i det. Det er 'kontakt med nuet'.
4. Det iagttagende selv
Ifølge ACT er det iagttagende selv et magtfuldt aspekt af den menneskelige bevidsthed, der indtil nu stort set har været overset af den vestlige psykologi. Ved at arbejde med det, bliver man i højere grad i stand til at ændre forholdet til ens uønskede tanker og følelser.
5. Værdinormer
Man skal erkende og anerkende sine indre værdinormer. De afspejler det, der betyder allermest for den enkelte. De giver livet retning og kan motivere til at foretage vigtige ændringer.
6. Engagement og konstruktiv handling
Det er ikke lige meget, hvordan man handler. Man skal handle i konstruktivt og i overensstemmelse med ens værdinormer - og det gøres ved at handle engageret og forpligtende. Igen og igen uanset hvor mange gange det mislykkes, eller man 'kører af sporet'.
Til at arbejde med - og udvikle disse grundprincipper foreslår bogen en række teknikker, som hjælper til at
- reducere stress og bekymringer
- håndtere ubehagelige tanker og følelser
- bryde selvdestruktive vaner og mønstre
- overvinde usikkerhed og manglende tro på sig selv
Om forfatteren
Russ Harris er læge, terapeut og foredragsholder med speciale i stresshåndtering. Han er uddannet læge fra University of Newcastle-Upon-Tyne, UK 1989. Han emigrerede til Australien i 1991 og etablerede sig som praktiserende læge i Melbourne. Her blev han meget interesseret i de psykologiske aspekter af sundhed og velvære. Han blev opmærksom på ACT - Acceptance & Commitment Therapy og er blevet uddannet i ACT i USA af ophavsmændene til metoden: Steven C. Hayes, Kelly Wilson og Kirk Strosahl. Det førte til et fuldstændigt karriereskift. Han arbejder nu internationalt med at uddanne professionelle og private i ACTs teknikker og som terapeut og coach.
Det er ikke nok at læse bøger
Forfatteren understreger - flere gange - at det naturligvis er godt at læse bøger som denne. Det er, siger han, ligesom f.eks. at læse en rejsebog om Indien, inden man har været der. Når man har læst den, får man nogle ideer til hvilke steder, man vil besøge - og vel også i det hele taget om man vil besøge landet. Men, man har jo altså ikke været der. For virkelig at opleve - altså f.eks. Indien - er man nødt til at tage dertil. På samme måde, siger han, at hvis man blot læser denne bog og tænker over indholdet, får man antagelig mange gode ideer til at skabe et rigt, alsidigt og meningsfuldt liv; men for at komme til at leve et meningsfuldt liv, er man nødt til at følge bogens forslag og foretage de foreslåede øvelser. Man er nødt til at handle. Og her kan man så tænke over, om det vil være fornuftigt at kontakte nogle af de mennesker, der arbejder med denne metode for at få råd og vejledning - det afhænger vel af hver enkelts personlige situation. Men, det er værd at tænke over denne advarsel.
Supplerende links
http://www.thehappinesstrap.com/
Forfatterens hjemmeside
http://www.thehappinesstrap.com/dansk_udgave
Dr. Russ Harris har gjort en række arbejdsskemaer frit tilgængelige på dansk på denne hjemmeside. Arbejdsskemaerne er specifikt udviklet til at bruge i forbindelse med 'Lykkefælden. Stop kampen - lev livet'.
www.danskselskabforact.dk
Hjemmeside for Dansk selskab for ACT
http://www.actmindfully.com.au/index.asp?pageID=32
Hjemmeside på engelsk om ACT
http://www.information.dk/245037
Mette Klingsley: 'Flugten fra ubehag er det vestlige menneskes egentlige lidelse'
Artikel om Acceptance and Commitment Therapy med interviews og en række interessante læserkommentarer.
http://videnskab.dk/content/dk/krop_sundhed/derfor_elsker_og_hader_vi_positiv_psykologi
Camilla Mehlsen, Danmarks Pædagogiske Universitetsskole: 'Derfor elsker og hader vi positiv psykologi', 18. september 2010.
Andre bøger om ACT
Steven C. Hayes: 'Slip tanketyranniet - tag fat på livet;
Dansk Psykologisk Forlag, Virum 2008. ISBN 978-87-7706-303-9.
Russ Harris: ‘Vælg kærligheden. Styrk parforholdet med ACT'
Dansk Psykologisk Forlag, Virum 2010. ISBN 978-87-7706-644-3.
Georg H. Eifert, Matthew McKay, John P. Forsyth: ‘Slip vreden. Skab et bedre liv med ACT';
Dansk Psykologisk Forlag, Virum 2010. ISBN 978-87-7706-621-4.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.