Samtidig med at Mette Frederiksen trykkede på valgknappen, lukkede den politiske hverdag ned – og dermed også den lovgivende proces. Det betyder, at længe ventet lovgivning blev fanget af valgdatoen, kort før den kunne nå i mål, selvom der lå et flertal bag dem, skriver Kommunen.dk.
En række aftaler kan sove trygt gennem valgkampen med et solidt flertal bag sig. Det gælder fx infrastrukturplanen 2035, rammerne for en helhedsorienteret indsats, klimaplanen for en grøn affaldssektor, sundhedsreformen samt udbredelse af velfærdsaftaler på ældreområdet. Andre politiske aftaler hænger i en tynd, rød tråd. Tungest er nok finansloven, mens også mindre aftaler af stor betydning for kommunerne afhænger af et primært rødt flertal.
Det gælder blandt andet aftaler om offentligt ansattes ytringsfrihed, en række miljøinitiativer i byerne som fx nul-emissionszoner, en omlægning af hjemløseindsatsen samt et nyt kontanthjælpssystem. Det frustrerer både interesseorganisationer og politikere fra en række partier, som nu kan se politiske aftaler med netop deres aftryk sande til kort før implementering.
Hos FOA har man længe arbejdet med input til en ny ældrelov, som efter planen skulle lande i år. Det var i hvert fald det, som statsministeren satte som ambition i sin nytårstale. Det viste sig dog hurtigt, at det var sværere end som så i takt med, at krig, inflation og energikrise lagde beslag på politiske kræfter. Allerede fra start var formand Mona Striib skeptisk i forhold til, om regeringen ville kunne nå at komme i mål med den omfattende ældrelov. Nu risikerer FOA, at man må starte forfra på arbejdet med en ældrelov, hvis en ny regering ønsker en anden retning.
- Selvfølgelig er det frustrerende, men det er vilkårene for både det arbejde, vi og også kommuner og regioner, laver, at det er det til enhver tid politiske flertal, der bestemmer retning. Dem må vi så bare forsøge at præge, så godt vi kan.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.