
Af Paul Hegedahl
'Husker du, Odin!
da vi i årle Tider
blandede Blod sammen?
Aldrig vilde
øl du smage,
når ej for os begge det bares.'
- Loke i 'Lokes Ordstrid' eller 'Øges Gilde', oversat af H.G. Møller
'Der er snart flere spindoktorer end journalister på Christiansborg.'
- Troels Mylenberg, tidligere leder af journalistuddannelsen på Syddansk Universitet,
politisk redaktør på Fyens Stiftstidende, kommende chefredaktør på Fyns Amts Avis
Lige da begrebet og funktionen vandt indpas i Danmark, var der noget spændende og eksotisk over det: Spindoktor! Og de skiftende regeringer tog det til sig og oprustede på den front. Blot kaldes det ikke spindoktor i ansættelsespapirerne, men særlig rådgiver. I marts 2008 kunne BT fortælle, at VK-regeringen, den gang under Anders Fogh Rasmussen, med 18 ministre havde ansat 52 særlige rådgivere og pressefolk - en fordobling på tre år og ny dansk rekord også i forhold til Nyrup-regeringen, hvis brug af rådgivere, Anders Fogh Rasmussen tidligere havde kritiseret skarpt.
At den nuværende opposition skarpt kritiserer regeringens brug af særlige rådgivere og pressefolk skal lige nævnes - også at den i samme åndedrag ikke afskriver sig muligheden for at ansætte endnu flere. I en artikel i Information 24. oktober 2010 siger Henrik Dam Kristensen, tidligere minister og nuværende gruppesekretær for Socialdemokraterne: 'Man må erkende, at en minister i helt anden grad har brug for folk til at hjælpe med pressearbejde, med kommunikationen og med taleskrivning i dag, end da jeg var minister. Jeg så hellere, at man kunne udvide staben her, for her er der et behov for arbejdskraft, der bestemt ikke er blevet mindre'. Og næstformand i SF, Thor Möger Pedersen siger: 'Det vil man sagtens kunne forestille sig. Det er ikke antallet af rådgivere, der er den farlige udvikling - og der er intet i vejen med, at ministre skal have rådgivning og hjælp. Det er bare vigtigt for os, at der er åbenhed og 100 pct. rene linjer om, hvem der rådgiver partipolitisk.'
Mange sager
Det skal medgives, at der har været særdeles mange uheldige sager med spindoktorer i de seneste måneder. Ingen nævnt, ingen glemt. Det er sager, hvor ikke mindst en række ministre er blevet involveret. Som det er blevet sagt, har der bredt sig en grim lugt i bageriet. Det er kommet så vidt, at en tidligere spindoktor, Karen Thisted, (for daværende fødevareminister Lars Barfoed) nu opfordrer regeringen til at fyre alle spindoktorer: 'Det er den værste opfindelse i politik. Og i Danmark er det især galt, for det er lykkedes for denne mærkelige gruppe mennesker at tiltage sig så meget magt, at de er til skade for ministre og toppolitikere. I de sidste år er så mange ministres liv og ære blevet smadret af dårlige spindoktorer, der har den opfattelse, at det faktisk er dem, der styrer ministerierne. - - - Man snyder hinanden, man snyder sine nærmeste samarbejdspartnere, man snyder sine venner, men mest af alt gå det ud på at dække over dårlige sager og bilde offentligheden noget helt andet ind end sandheden. - - - Som borger og vælger kunne jeg godt undvære disse tidskrævende, ydmygende sager skabt af dårlige spindoktorer, der har fået for meget magt af usikre ministre, der tror, at mediefolk kan skabe mirakler ved at lyve og manipulere.'
I en ny undersøgelse udført af Catinét-IFKA for fagbladet Journalisten viser da også, at mens journalisters troværdighed i befolkningen på 10 år er steget markant: 'Journalister har en meget høj eller høj etisk standard' Det er tredje gang, at Catinét-IFKA har stillet præcis det samme spørgsmål om troværdighed og etisk standard blandt journalister. I 1999 mente kun otte procent, at journalister havde en høj eller meget høj troværdighed. I 2005 var tallene steget til 17 procent. I dag er tallet oppe på 23 procent. Det svarer til en pæn midterplacering for en række fag - er befolkningens vurdering af spindoktorernes/de specielle rådgiveres etik og troværdighed samtidig meget lav. Her svarer blot ni procent, at de har en høj eller meget høj troværdighed. Og næsten halvdelen af befolkningen - 45 procent - ser spindoktorers troværdighed som lav eller meget lav. Dermed er deres troværdighed næsten lige så lav, som journalisters var i 1999.
Karruseltur
Ifølge Wikipedia og lignende kilder blev udtrykket spindoktor formentlig brugt første gang i en ledende artikel i New York Times i 1984, i forbindelse med en beskrivelse af de ting der foregik i presserummene efter en tv-transmission af debatten mellem præsidentkandidaterne Ronald Reagan og Walter Mondale. (I øvrigt et interessant årstal, når man tænker på George Orwells bog '1984', der handler om et fremtidssamfund, hvor hovedpersonen, Winston Smith, er ansat af staten, den undertrykkende stat, til at omskrive historiske dokumenter og styrke propagandaen).
Der er delte meninger om hvor bredt man skal definere spin: er spin al strategisk kommunikation, eller er det udelukkende den del af kommunikationen der går ud på at få en selv, eller ens budskab til at se pænere ud? Den amerikanske journalist Bill Press, definerer spin meget liberalt: 'Det er noget vi alle gør, for at undgå ubehagelige situationer og for at gøre en god figur, men det må aldrig forveksles med løgn.' Løgn anses i forbindelse med spin som en kortsigtet og farlig løsning.
'Spin' kommer oprindeligt af det engelske ord, som betyder at snurre rundt. Nogle har foreslået, at det på dansk skulle staves spind, fordi det er et netværk, man spinder omgivelserne ind i (og vel også fanger fluerne). Men, det er egentlig ret beskrivende i betydningen snurre rundt. De fleste spindoktorer i dag er inde i en virkelig karruseltur. Som fagbladet Journalisten skriver, har det tidligere været vanskeligt for en spindoktor at vende tilbage til journalistikken, men bladet har nu gennemført en undersøgelse blandt 25 tidligere presserådgivere/specielle rådgiveres karriereveje. Det viser sig, at karrusellen snurrer lystigt. De går frem og tilbage mellem forskellige jobs i kommunikationsbranchen. Ud af de 25 tidligere spindoktorer, hvis karriereveje blev kortlagt, arbejder 17 i dag med kommunikation. Fem er vendt tilbage til medieverdenen. Tre laver noget helt andet.
Og det er vel også denne spinnen rundt, der er skyld i, at det undertiden kan være vanskeligt at se, på hvis vegne de optræder og intervenerer. Marianne Jelved, som jo på mange måder er tæt på spinneriet, har kaldt det for 'kampen om virkeligheden'.
Den første spindoktor
Når man overværer alle manøvrerne og læser om de specielle rådgiveres opgaver, efterfølgende karruselture og sammenblanding af interesser samt personlige ambitioner, minder det om noget. Pludselig er det indlysende, at Loke fra den nordiske mytologi var den første spindoktor - og at hans manøvrer, kan genkendes den dag i dag.
Loke bor i Asgaard og accepteres af aserne, selv om han er af jætteslægt, fordi han har blandet blod med Odin. Og nogle gange er han på gudernes parti og hjælper dem, andre gange i fortællingerne er hans deres modstander mere eller mindre åbenlyst - vel især mindre.
Han er i øvrigt far til jættekvinden Angerbodas tre monstre: Midgårdsormen, Fenrisulven og Hel, som alle tre slår nogle af de største guder ihjel ved Ragnarok, hvor det er Loke, der bringer aserne til det endelige fald.
Falskhedernes forkvæder
Loke optræder første gang i yngre Edda i kapitel 19: 'Endelig regnes den mellem Aserne, som nogle kalder Asernes Æreskænder, Falskhedernes Forkvæder og alle Guders og Menneskers Væmmelse. Hans Navn er Loki eller Lopt. Loki er smuk og fager af Udseende, men ond af Sindelag og af meget vekslende Natur. Han besad frem for andre Mennesker den Kløgt, som hedder Snuhed og Opfindsomhed i alle Ting. Han førte jævnlig Aserne i Vanskelighed, og ofte udfriede han dem ved Snedighed.' Samtidig viser fortællingerne om ham den gensidige afhængighed mellem aser og jætter - og for den sags skyld også menneskene, selv om parterne ikke vil være ved det.
Det er især den første tid, han er asernes villige hjælper. Han hjælper Thor med dennes brudefærd og under dramatiske omstændigheder med at få Idun og hendes livgivende æbler tilbage til Asgaard, efter hun var bortført af jætten Tjasse - at han så også var medvirkende til bortførelsen er blot et typisk udtryk for Lokes adfærd.
Efterhånden som jætterne bliver snydt og bedraget bliver han i stedet asernes modstander. Der er som eksempel den berømte beretning om drabet på Balder - og hvordan Loke i skikkelse af Tøk græder tørre tårer, så Balder ikke kan blive bragt til live igen. I det hele taget er Loke særdeles effektiv, når det gælder at skifte skikkelse - både til forskellige mennesker og til hoppe, sæl og laks. Da han var hoppe, blev han i øvrigt mor til Odins ottebenede hest Slejpner.
En møllesten om halen
Guderne giver Loke en frygtelig straf, lænket i en hule i et bjerg i Jotunheim med møllesten om halsen, om maven og om knæene og en stor giftslange over hovedet. Her står han indtil det endelige opgør, den endelige totale tilintetgørelse: Ragnarok, hvor slipper fri, dræber Heimdal og selv dør.
Og det er vel så blot et andet udtryk for en spindoktor
I de lærde skrifter om myter, folkesagn og religion optræder begrebet en 'trickster'. Det er en gud, gudinde, ånd eller et sagndyr, der bryder normale regler og normer for opførsel, som regel med omfattende skader til følge. Loke er en sådan trickster. Han er snu og forsøger at overleve gennem netop snyd og bedrag - og han kan skifte skikkelse, som han behager. Han tog med andre ord en karruseltur en gang imellem. Men tricksteren kan også i folkesagnene - og vel også i det virkelige liv - være et ganske almindeligt menneske, der forsøger at klare sig igennem på sin måde.
N.F.S. Grundtvig skrev i 'Nordens Mytologi' i indledningen: 'Frihed for Loke saavelsom som for Thor'. Det virker dog for øjeblikket, som om Loke tager sig temmelig mange friheder. Så måske der er en form for straf eller Ragnarok på vej.
Supplerende links
Wikipedia
En netside med mange relevante oplysninger om spin.
Signe Højgaard Nielsen og Jakob Albrecht: 'Spindoktorernes nye karriereveje',
Journalisten 10. marts 2010
Jakob Albrecht: 'Journalisters troværdighed drøner frem', Journalisten.dk 8. april 2010.
Til gengæld er spindoktorers troværdighed meget lille.
Karen Thisted: 'Fyr alle spindoktorer', Ekstrabladet 3. oktober 2010.
Christian Lehmann: ‘Oppositionen overvejer spinoprustning',
Information, 24. oktober 2010.
'Vagthund eller skødehund',
Leder i Fyens Stiftstidende, 1. november 2010.
En interessant diskussion om Klaus Kjøllers bog 'Spindoktor', Aschehoug 2001.
Pieter Raunwe: 'Fra Slotsholmen til DR-Byen', DR, P1 Orientering,
10 november 2010, 17.27.
Wikipedia
En lang og grundig beskrivelse af Loke.
Wikipedia
Den mytologiske og arketypiske opfattelse af en trickster.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.