Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

KV21:
Lokalliste-ildsjæle ud og ind af partierne

To lokallister ser dagens lys - i Vallensbæk og Billund -  mens en liste i Fredensborg er lukket.
30. JUL 2020 9.35
TEMA: KV21

Lokallisternes politiske rolle er ikke, hvad den har været. Procentmæssigt er tilslutningen til lokallisterne samlet gået fra 9,4 pct. ved KV01 før kommunesammenlægningerne til bare fire pct. ved KV17, og det samlede antal valgte fra lokallister er senest gået fra 99 ved KV13 til 78 ved KV17.

I to kommmuner har lokallister dog succes: Guldborgsundslisten voksede fra 6 til 11, og listens John Brædder fortsatte på borgmesterposten. I Gribskov fik nytgribskov en fremgang med to til seks mandater, og borgmester blev listens Anders Gerner Frost.

I Vallensbæk kommer der ved KV21 en ny liste, skriver Folkebladet. Vallensbæklisten har modstand mod byudvikling som vigtigste tema, og blandt stifterne er den miljøengagerede arkitekt og økonom Erik Kærgaard Kristensen.

'Vallensbæks konservative flertal er gået amok med hovedløse byggeprojekter, der fuldstændigt vil ændre Vallensbæks sjæl, demografi og økonomi', lyder det fra listen, der forsøger at ændre den politiske sammensætning i kommunen med blot tre partier: K med absolut flertal på 8 ud af 15 pladser og så S med 5 og DF med 2.  

K med borgmester Henrik Rasmussen forvalter her flertallet ved selv at snuppe alle udvalgsformandsposter, og den mangeårige S-spids Søren Wiborg siger til ugeavisen, at S forsøger at få indflydelse i stedet for at være i direkte opposition, 'fordi K alligevel kan gøre, hvad de vil'.

DF med Kenneth Kristensen Berth i spidsen erklærer sig selv som eneste opposition, der vil gøre alt, hvad de kan for at fravriste K magten. Både S og DF er åbne over for valgteknisk samarbejde med Vallensbæklisten i kommunen, hvor der sidste gang skulle 563 stemmer til et mandat, hvilket hverken V, LA, R, SF eller EL opnåede.

I Billund er det en tidligere V- og R-politiker, der står bag nyskabelsen Lokalpolitisk Forum: Ulrich Kristensen, der stoppede i byrådet i 2018, men nu gerne vil tilbage. Han var tredjestørste stemmesluger ved KV17 - med 738 personlige stemmer efter den mangeårige borgmester Ib Kristensen (V) med 1.422 og S-spidsen Ann Charlotte Vilstrup med 1.231.

Listens mærkesager er ifølge JydskeVestkysten blandt andet ordentlighed i forhold til de menige ansatte og borgernes møde med kommunen, samt at flere mellemledere skal have bopæl i kommunen.

I forvejen har Billund mistet en lokalliste, Borgerlisten, hvis to valgte i marts tog konsekvensen af vanskelighederne ved at skabe en tværpolitisk liste. De nedlagde listen og meldte sig begge ind hos S, som kom op på ni pladser - samme som V-gruppen efter en eksklusion. Den ene er Ole Marcussen med en fortid før Borgerlisten i både SF og sit nuværende parti, og også han var på top-5 med 614 personlige stemmer. 

En tredje lokalliste består her af Lars Hansen, som i byrådet nu repræsenterer listen med navnet Billund Kommune. Han blev ekskluderet fra V, da han udfordrede partidisciplinen ved ikke at stemme for tvunget håndtryk til nye statsborgere. 

Så med et styrket S, nye lister på banen, et svækket V og en V-borgmester, der endnu ikke har besluttet sig, er der lagt op til spændende valg i Billund.

I Fredensborg er lokallisten 'Borgernes Stemme' blevet nedlagt, skriver Uge-Nyt. Listen fik ved KV17 kun 885 stemmer og ikke nok til en plads i byrådet, så stifter og formand Hossein Armandi, der tidligere repræsenterede K, røg ud.

 


 
 
 

 
 
 
 
 
KOMMENTARER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VAL - 
BIL - 

HØR - Borgernes Stemme nedlagt